Η διαγραφή χρεών κρατών είναι η μόνη λύση για τις κοινωνίες τους

Η Αργεντινή ενώ κήρυξε στάση πληρωμών το 2001, εξακολουθεί να καταδιώκεται από τους πιστωτές της, γράφει ο Guardian, που συπληρώνει: "Πρέπει να υπάρξει μια σαφής (τελική...) λύση για την αντιμετώπιση των ληστρικών αμοιβαίων κεφαλαίων και της ατέλειωτης λιτότητας".

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως όταν η Αργεντινή κατέθεσε πρόταση ζητώντας από τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους το περασμένο φθινόπωρο, 124 χώρες ψήφισαν υπέρ, 11 κατά (ανάμεσά τους Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ με τα ισχυρά οικονομικά τους λόμπι), και 41 χώρες απείχαν (ανάμεσά τους η Ελλάδα).

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι περισσότερο από ποτέ, πρέπει στα κρατικά χρέη να επιβληθεί μια αρκετά σημαντική διαγραφή χρεών, ώστε οι μελλοντικές αποπληρωμές να είναι διαχειρίσιμες, και να μπορέσει να ανακάμψει η πληγείσα οικονομία, κάθε χώρας.

Αν δεν υπάρχουν διαγραφές χρεών τότε οι κοινωνίες των χωρών αυτών θα υποφέρουν συνεχώς σε έναν κύκλο χρέους που δεν έχει σημείο εξόδου για ανακούφιση.

Η υπαγωγή σε ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας, θα συνοδεύεται  αναπόφευκτα από μια βαριά δόση πολιτικής ταπείνωσης και αυστηρών όρων και αυτό αφορά όλες τις κυβερνήσεις χωρών υπό πτώχευση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης