Η Βρετανία σχεδιάζει να καταργήσει το ρυπογόνο κάρβουνο

Μέχρι το 2025 η Βρετανία σκοπεύει να έχει κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με ρυπογόνο λιθάνθρακα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση, η οποία στρέφεται τώρα σε νέα πυρηνικά εργοστάσια και λιγότερο ρυπογόνους σταθμούς που καίνε φυσικό αέριο.

Οι μονάδες λιθάνθρακα καλύπτουν σήμερα το ένα τρίτο των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, πολλές όμως είναι πλέον γερασμένες και πρέπει να κλείσουν εντός της δεκαετίες, λόγω και της αυστηροποίησης των περιβαλλοντικών προδιαγραφών της ΕΕ.

Μέχρι το 2050, εξάλλου, η Βρετανία έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι προτάσεις για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών που λειτουργούν χωρίς τεχνολογίες κατακράτησης των ρύπων θα εξεταστούν σε διαβούλευση που προγραμματίζεται να ξεκινήσει την άνοιξη.

«Δεν μπορεί μια ανεπτυγμένη οικονομία όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να βασίζεται σε ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς ηλικίας 50 ετών» αναμένεται να δηλώσει αργότερα την Τετάρτη h υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Άμπερ Ρουντ. Αποσπάσματα της ομιλίας του περιήλθαν στην κατοχή του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ένα από τα σημαντικότερα και πιο οικονομικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή είναι η αντικατάσταση των λιγνιτικών σταθμών με φυσικό αέριο» θα πει η υπουργός.

Οι μονάδες φυσικού αερίου εκπέμπουν σχεδόν το μισό διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τους σταθμούς λιθάνθρακα για κάθε megawatt ηλεκτρικής ισχύος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση για κατάργηση του ορυκτού κάρβουνου, επέκριναν όμως τη στροφή στο φυσικό αέριο και ζήτησαν προώθηση ανανεώσιμων πηγών όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Η σταδιακή κατάργηση του λιθάνθρακα είναι απαραίτητη για το κλίμα. Όμως το να αντικαθιστά κανείς το κάρβουνο με αέριο είναι σαν να αντικαθιστά ένας αλκοολικός δύο μπουκάλια ουίσκι την ημέρα με δύο μπουκάλια κρασί» σχολίασε ο Σάιμον Μπούλοκ της οργάνωσης Friends of the Earth.

Σχεδόν 200 χώρες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Στόχος είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης