Η Αυστραλία αφαιρεί τη βρετανική μοναρχία από τα χαρτονομίσματά της

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το νέο της χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα απεικονίζει ιθαγενείς και όχι τον βασιλιά Κάρολο Γ΄. Ωστόσο, ο βασιλιάς αναμένεται να εμφανίζεται σε νομίσματα που φέρουν σήμερα την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων ήταν το μόνο εναπομείναν χαρτονόμισμα της Αυστραλίας που είχε ακόμα την εικόνα του μονάρχη.

Η τράπεζα είπε ότι η απόφαση ήρθε έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, η οποία υποστήριξε την αλλαγή. Οι επικριτές λένε ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο Βρετανός μονάρχης παραμένει ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, αν και σήμερα ο ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Οπως πολλές πρώην βρετανικές αποικίες, η Αυστραλία συζητεί σε ποιο βαθμό θα πρέπει να διατηρήσει τους συνταγματικούς της δεσμούς με τη Βρετανία.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας δήλωσε ότι το νέο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα έχει σχέδιο που αντικαθιστά το πορτρέτο της βασίλισσας. Η τράπεζα είπε ότι η κίνηση θα τιμήσει «τον πολιτισμό και την ιστορία των πρώτων Αυστραλών».

«Η άλλη πλευρά του χαρτονομίσματος των 5 δολαρίων θα συνεχίσει να απεικονίζει το αυστραλιανό κοινοβούλιο», ανέφερε η τράπεζα.

Ο τραπεζικός Τζιμ Τσάλμερς ανέφερε ότι η αλλαγή ήταν μια ευκαιρία να επιτευχθεί μια καλή ισορροπία. «Ο μονάρχης θα εξακολουθεί να είναι στα κέρματα, αλλά το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα λέει περισσότερα για την ιστορία, την κληρονομιά και τη χώρα μας, και το βλέπω ως κάτι καλό», είπε στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον παρομοίασε την κίνηση με την αλλαγή της ημερομηνίας της εθνικής εορτής, της Ημέρας της Αυστραλίας. «Ξέρω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία δεν συμφωνεί με πολλές από τις ανοησίες αφύπνισης», είπε στο 2GB Radio.

Ο Ντάτον είπε ότι ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι είχε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να μην εμφανίζεται ο βασιλιάς στο χαρτονόμισμα, προτρέποντάς τον «να το παραδεχτεί ανοιχτά».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι, ο Αλμπανέζι άρχισε να θέτει τις βάσεις για μια αυστραλιανή δημοκρατία, δημιουργώντας μια νέα θέση βοηθού υπουργού για τη Δημοκρατία, αλλά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διακοπή των συνταγματικών δεσμών με τη Βρετανία δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Η τράπεζα σκοπεύει να διαβουλευθεί με ομάδες ιθαγενών για τον σχεδιασμό του χαρτονομίσματος των 5 δολαρίων, μια διαδικασία που αναμένει ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Τα τρέχοντα χαρτονομίσματα θα εκδίδονται μέχρι να παρουσιαστεί το νέο σχέδιο και θα παραμείνει νόμιμο ακόμα και μετά την κυκλοφορία του νέου.

Το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ΄ αναμένεται να εμφανιστεί στα αυστραλιανά νομίσματα εντός του 2023.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης