Η ανεμβολίαστη χώρα που έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους κρατούμενους

Το ποσοστό εμβολιασμού της Βοσνίας κατά του κορωνοϊού είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει μία πληθυσμιακή ομάδα στη βαλκανική χώρα που έχει ανατρέψει την εθνική τάση: οι τρόφιμοι στις φυλακές.

Πάνω από το 80% από τους 2.000 άνδρες και γυναίκες που εκτίουν ποινές στις 13 φυλακές της Βοσνίας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19.

Συνολικά το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι πάνω από 27%. Να σημειωθεί ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν οφείλεται στην ελλειπή πρόσβαση σε εμβόλια αλλά στην έλλειψη προθυμίας για εμβολιασμό.

Η Βοσνία, όπως και τα περισσότερα από τα κράτη των Βαλκανίων δυσκολεύτηκαν στην αρχή του έτους για να εξασφαλίσουν εμβόλια, αλλά εξασφάλισαν μια σταθερή προσφορά εμβολίων μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Έτσι, ενώ η ζήτηση του κοινού για εμβόλια επιβραδύνθηκε γρήγορα, το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπου οι αρχές λένε ότι ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός.

Το μεγαλύτερο ποινικό ίδρυμα της χώρας, η φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πόλη Ζένιτσα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πάνω από το 90% των 600 κρατουμένων της φυλακής και πάνω από το 60% του προσωπικού έχουν λάβει δύο δόσεις μετά από μια εκστρατεία για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού.

Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη Βοσνία μέχρι στιγμής ήταν χαμηλότερο από ό,τι μεταξύ των κρατουμένων, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της φυλακής στη Ζένιστα, Ρέντσο Κάριτς, τόσοι πολλοί κρατούμενοι εμβολιάστηκαν για λόγους ευκολίας.

Σε αντίθεση με το ευρύ κοινό, οι κρατούμενοι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους κανόνες κατά της μόλυνσης και πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα εάν έρθουν σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Οι κρατούμενοι που δικαιούνται άδεια Σαββατοκύριακου ελέγχονται επίσης πριν και μετά την άδειά τους έξω. Η εξάπλωση του ιού φαίνεται ότι γενικά ελέγχεται καλύτερα εντός παρά έξω από τις φυλακές της Βοσνίας. Από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχουν αναφερθεί μεγάλα ξεσπάσματα στις φυλακές.

Η Βοσνία, η οποία έχει πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων, έχει αναφέρει σχεδόν 290.000 κρούσματα του κορωνοϊού και περισσότερους από 13.300 θανάτους από COVID-19 στην πανδημία.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ποσοστά μολύνσεων και θνητότητας στην Ευρώπη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης