Η ακραία φτώχεια θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050 - Οι φτωχές χώρες θα έχουν αναπτυχθεί

Ο τερματισμός της ακραίας φτωχειας μπορεί τελικά να επιτευχθεί έως το 2050, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με νέα οικονομική πρόβλεψη που δημοσιεύει ο Guardian.

«Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός το 2050 και η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια ανησυχία για το μέλλον», δήλωσε ο Τσαρλς Κένι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ο Κένι δήλωσε ότι η ανισότητα είναι πιθανό να παραμείνει και η φτώχεια θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η υψηλότερη ανάπτυξη θα πρέπει να σημάνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν σταθερή απασχόληση και εισοδήματα.

Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2050 καμία χώρα δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία χαμηλού εισοδήματος, η οποία σήμερα ορίζεται με κατά κεφαλήν εισόδημα τα 1.085 δολάρια ή λιγότερο.

Ο Κένι δήλωσε στον Guardian ότι ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Ζακ Γκίαν, συγκέντρωσαν ιστορικά δεδομένα σχετικά με το εισόδημα, τις δημογραφικές αλλαγές, την εκπαίδευση και τη θερμοκρασία, προκειμένου να προβλέψουν τη μελλοντική μορφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η ακραία φτώχεια -η διαβίωση με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα- θα μειωθεί κάτω από το 2% παγκοσμίως μέχρι το 2050, από περίπου 8% το 2022. Στην Αφρική, όπου είναι η υψηλότερη, θα μειωθεί από το 29% στο 7%.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του κόσμου θα μπορούσαν να ζουν με περισσότερα από 10 δολάρια την ημέρα μέχρι το 2050, από περίπου 42% σήμερα.

Οι συγγραφείς προέβλεψαν πολύ βραδύτερη ανάπτυξη στις χώρες υψηλού εισοδήματος τις επόμενες δύο δεκαετίες, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται μόνο κατά περίπου 20% από το 2019, ενώ διπλασιάζεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Ράτιν Ρόι, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, ODI, δήλωσε στον Guardian ότι οι προβλέψεις του Κένι είναι εφικτές «αν όλοι κάνουν το σωστό».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης