ΗΠΑ: O FDA επιτρέπει στα φαρμακεία να πωλούν χάπι άμβλωσης

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα επιτρέψει στα φαρμακεία να προσφέρουν χάπια αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά, ανέφερε ο οργανισμός την Τρίτη, την ώρα που πολλές πολιτείες επιδιώκουν να απαγορεύσουν τις φαρμακευτικές αμβλώσεις.

Η αλλαγή θα επεκτείνει ενδεχομένως την πρόσβαση στις αμβλώσεις, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παλεύει για την προστασία του δικαιώματος των αμβλώσεων, αφού περιορίστηκαν δραστικά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade και τις απαγορεύσεις που ακολούθησαν.

Τα φαρμακεία μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης για τη διανομή του χαπιού με την ουσία μιφεπριστόνη σε μία από τις δύο εταιρείες που το παρασκευάζουν και, εάν είναι λάβουν την πιστοποίηση, θα μπορούν να το χορηγούν απευθείας σε ασθενείς μόλις λάβουν συνταγή από πιστοποιημένο γιατρό.

Ο FDA είχε πει για πρώτη φορά ότι θα έκανε αυτές τις αλλαγές τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει ορισμένες στρατηγικές αξιολόγησης και μετριασμού κινδύνου στο χάπι, που ίσχυαν από τότε που ο οργανισμός το ενέκρινε το 2000 και καταργήθηκαν προσωρινά το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι αλλαγές περιελάμβαναν την οριστική άρση των περιορισμών στην ταχυδρομική αποστολή των χαπιών και την online συνταγογράφησή τους.

Ο οργανισμός οριστικοποίησε τις αλλαγές την Τρίτη, αφού εξέτασε τις συμπληρωματικές αιτήσεις από την Danco Laboratories και την GenBioPro, τις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν το φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Mifeprex είναι η εμπορική εκδοχή της μιφεπριστόνης, η οποία, σε συνδυασμό με ένα δεύτερο φάρμακο που ονομάζεται μισοπροστόλη και που έχει διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης αποβολών, προκαλεί άμβλωση έως και 10 εβδομάδες εγκυμοσύνης σε μια διαδικασία γνωστή ως φαρμακευτική διακοπή κύησης.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων λένε ότι το χάπι έχει μακρά ιστορία ως ασφαλές και αποτελεσματικό, χωρίς κίνδυνο για υπερβολική δόση ή εθισμό. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Μεξικού, οι γυναίκες μπορούν να τα αγοράσουν χωρίς ιατρική συνταγή για να προκαλέσουν διακοπή της κύησής τους.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αλλαγή δεν θα παρέχει ίση πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους, ανέφερε σε δήλωση η GenBioPro, η οποία παράγει τη γενική έκδοση της μιφεπριστόνης.

Οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων, ορισμένες στοχεύοντας τη μιφεπριστόνη, έχουν τεθεί σε ισχύ σε περισσότερες από 12 πολιτείες από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα τερματισμού της εγκυμοσύνης όταν ακύρωσε την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade πέρυσι.

Οι γυναίκες σε αυτές τις πολιτείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες για να κάνουν φαρμακευτική άμβλωση.

Η πρόεδρος της ομάδας κατά των αμβλώσεων SBA Pro-Life America, Μάρτζορι Ντάνενφελσερ, δήλωσε ότι η τελευταία κίνηση του FDA θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των γυναικών και τις ζωές των αγέννητων παιδιών.

«Οι νομοθέτες της πολιτείας και το Κογκρέσο πρέπει να σταθούν ως προπύργιο ενάντια στον εξτρεμισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ των αμβλώσεων», ανέφερε σε δήλωσή της.

Τα αρχεία του FDA δείχνουν έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων θνησιμότητας που σχετίζεται με τη μιφεπριστόνη. Από τον Ιούνιο του 2021, υπήρχαν αναφορές για 26 θανάτους που συνδέονται με το χάπι σε 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται ότι το είχαν πάρει από τότε που εγκρίθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τα φαρμακεία θα πρέπει να σταθμίσουν εάν θα προσφέρουν ή όχι το χάπι, δεδομένης της πολιτικής διαμάχης γύρω από την άμβλωση, και να καθορίσουν πού μπορούν να το κάνουν.

Ωστόσο, ενώ τα συγκεκριμένα χάπια μπορεί να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των πωλήσεων ενός φαρμακείου, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο δημόσιο προφίλ του. Η αντίληψη του κοινού και το έντονα πολωμένο πολιτικό τοπίο είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν την απόφαση ενός φαρμακείου.

Στις περίπου μισές πολιτείες, οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί των αμβλώσεων ενδέχεται να καταστήσουν παράνομη ή πολύ δύσκολη για τα φαρμακεία την παροχή χαπιών για την άμβλωση.

Σε πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη, όμως, τα φαρμακεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση των πελατών για το φάρμακο ή την πίεση από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Η αντίδραση από τους υποστηρικτές και στις δύο πλευρές της συζήτησης για τις αμβλώσεις αντανακλά πάντως τον βαθύ διχασμό στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης