ΗΠΑ – Οχάιο: Ανάστατοι οι κάτοικοι με τον εκτροχιασμό τρένου και τα τοξικά αέρια, ζητούν απαντήσεις

Οι κάτοικοι του Ιστ Παλεστάιν του Οχάιο που αναστατώθηκαν από τον εκτροχιασμό του εμπορικού τρένου συγκεντρώθηκαν σε σχολικό γυμναστήριο χθες, Τετάρτη, για να αναζητήσουν απαντήσεις σχετικά με το εάν ήταν ασφαλείς από τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν ή κάηκαν.

Εκατοντάδες ανήσυχοι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν κρατικούς αξιωματούχους να τους λένε –όπως είχαν κάνει εξάλλου ήδη νωρίτερα– ότι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι ο αέρας είναι ασφαλής για την αναπνοή και να υπόσχονται ότι οι έλεγχοι ασφάλειας αέρα και νερού θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, οι κάτοικοι είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια από τη σιδηροδρομική εταιρεία Norfolk Southern, η οποία δεν παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού της.


«Απλώς απέφευγαν τις ερωτήσεις», είπε η Ντανιέλ Ντιλ, η οποία ζει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το σημείο του εκτροχιασμού. «Η Norfolk έπρεπε να είναι εδώ».

Σε ανακοίνωσή της, η Norfolk Southern είπε ότι δεν συμμετείχε στην ανοιχτή συγκέντρωση της Τετάρτης με τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους λόγω «αυξανόμενης απειλής για τους υπαλλήλους μας και τα μέλη της κοινότητας που σχετίζεται με το γεγονός».

Η Ντιλ το χαρακτήρισε πρόφαση και σημείωσε τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Η Ντιλ και τα δύο της παιδιά έφυγαν από το σπίτι για να μείνουν με τη μητέρα της, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. «Μπορούσαμε ακόμα και από εκεί να δούμε το νέφος σαν μανιτάρι, πεντακάθαρα», είπε.

Η συνάντηση της Τετάρτης έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις τεράστιες τολύπες καπνού, τις επίμονες οσμές, τις ερωτήσεις σχετικά με πιθανές απειλές για τα κατοικίδια και τα άγρια ζώα, τυχόν επιπτώσεις στο πόσιμο νερό και τι συνέβαινε με τον καθαρισμό.

Παρότι τα σχολεία και τα δρομολόγια των τρένων ξανάρχισαν, ο κόσμος ανησυχούσε.

«Γιατί σιωπούν;» είπε η Κάθι Ντάικ για την εταιρεία. «Δεν είναι εδώ για υποστήριξη, δεν είναι εδώ για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Για τρεις μέρες δεν ξέραμε καν τι υπήρχε στο τρένο».

«Εχω τρία εγγόνια», είπε. «Θα μεγαλώσουν εδώ και σε πέντε χρόνια θα έχουν καρκίνο; Ολες αυτές είναι παράμετροι που μου τριβελίζουν το μυαλό».

Μέσα και γύρω από το Ιστ Παλεστάιν, οι κάτοικοι είπαν ότι ήθελαν βοήθεια για την οικονομική στήριξη που πρόσφερε ο σιδηρόδρομος σε εκατοντάδες οικογένειες που εκκένωσαν την περιοχή, θέλοντας ταυτόχρονα να μάθουν αν θα θεωρηθεί υπεύθυνη γι’ αυτό που συνέβη.

Ο γενικός εισαγγελέας του Οχάιο, Ντέιβ Γιοστ, ενημέρωσε τη Norfolk Southern την Τετάρτη ότι το γραφείο του εξετάζει νομικές ενέργειες κατά του σιδηροδρομικού φορέα.

«Η ρύπανση, η οποία συνεχίζει να μολύνει την περιοχή γύρω από το Ιστ Παλεστάιν, δημιούργησε ενόχληση, ζημιά στους φυσικούς πόρους και προκάλεσε περιβαλλοντικά προβλήματα», ανέφερε ο Γιοστ σε επιστολή προς την εταιρεία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της πολιτείας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τελευταίοι έλεγχοι δείχνουν ότι το νερό από πέντε πηγάδια που παρέχουν το πόσιμο νερό του χωριού είναι απαλλαγμένο από ρύπους. Ωστόσο, η υπηρεσία συνιστά επίσης ελέγχους για ιδιωτικά πηγάδια νερού επειδή βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια.

Το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Οχάιο εκτιμά ότι η διαρροή επηρέασε περισσότερα από 11,2 χιλιόμετρα ρεμάτων και σκότωσε περίπου 3.500 ψάρια, ως επί το πλείστον μικρά.

Δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένοι θάνατοι άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου, δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι.


 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης