Στη σύλληψη δεκάδων πολιτών προχώρησαν οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές χθες, Δευτέρα, σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν.
Η αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε αφού το πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα χθες Δευτέρα, αντιδρώντας στην εγκατάσταση από διαδηλωτές σκηνών στην πανεπιστημιούπολη στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα.
Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ, ζητώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περισσότερους από 45 διαδηλωτές, σύμφωνα με το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Yale Daily News.
Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία επενέβη εναντίον των φοιτητών του NYU λίγο αφού έπεσε το σκοτάδι και ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούσαν επί ώρες τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, αν δεν απομακρυνθούν από την πλατεία όπου είχαν συγκεντρωθεί.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Κολούμπια η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νέματ Μινούς Σαφίκ επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης και προκειμένου «όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».
«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας»
Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες. Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας», δήλωσε χθες η Μίμι Ελάιας, φοιτήτρια που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και η οποία έχει εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο. «Το 99% των ανθρώπων εδώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε. «Δεν είμαστε υπέρ του αντισημιτισμού, ούτε υπέρ της ισλαμοφοβίας. Θέλουμε την απελευθέρωση όλου του κόσμου», επεσήμανε.
Από την πλευρά της η Σαφίκ κατήγγειλε ότι «αυτή την ένταση την εκμεταλλεύθηκαν και την όξυναν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια οι οποίοι ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς». Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών.
Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν ζητήσει την παραίτηση της Σαφίκ.