ΗΠΑ-Ρωσία: Λάδι στη φωτιά έριξε η Αμερικανίδα υφυπ. Εξωτερικών

Κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας είναι νόμιμος στόχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι ο βομβαρδισμός τους έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον.

Η Κριμαία, που ανήκε έως το 2014 στην Ουκρανία, προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσική Ομοσπονδία και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τον ναύσταθμο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη.

«Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί για την Κριμαία –πού θα αποφασίσουν να πολεμήσουν κ.λπ.– η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής εάν η Κριμαία δεν είναι τουλάχιστον, επαναλαμβάνω τουλάχιστον, αποστρατιωτικοποιημένη», τόνισε η Νούναλντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτο Κάρνεγκι, στην Ουάσιγκτον.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έσπευσε να προσθέσει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο «είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τούς πλήττει και εμείς το υποστηρίζουμε».

Η τοποθέτησή της προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας. «Οι Αμερικανοί πολεμοκάπηλοι προχώρησαν πιο μακριά, ενθαρρύνοντας το Κίεβο να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Κατά τη Ρωσίδα αξιωματούχο, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν «τρελά όνειρα» για στρατιωτική ήττα της χώρας της, ωθώντας τις ΗΠΑ να εμπλέκονται ολοένα και πιο άμεσα στη σύγκρουση.

Χθες, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέα κύματα επιθέσεων στο νότιο και κυρίως στο ανατολικό μέτωπο. «Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, καθώς ο αριθμός των επιθέσεων σε όλες τις διευθύνσεις αυξήθηκε σημαντικά, με έντονη συμμετοχή του πυροβολικού, αλλά και της πολεμικής αεροπορίας», σημείωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας Λουγκάνσκ, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους Ρώσους, Σέρχι Χαϊντάλ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αναμενόμενη για την άνοιξη γενική επίθεση του ρωσικού στρατού έχει στην πραγματικότητα αρχίσει και κάθε μέρα κλιμακώνεται.

Στο τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ομοεθνείς του, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η βασική προτεραιότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων «για το εγγύς μέλλον» είναι να αποκρούουν τις επιθέσεις του εχθρού και να ετοιμάζονται για την αντεπίθεσή τους, που θα ακολουθήσει αργότερα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συστήσει στους Ουκρανούς να μην εκδηλώσουν μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση μέχρι να έρθουν τα νέα, ισχυρότερα οπλικά συστήματα που παρέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών.

Ιδιαίτερη ένταση, αλλά και μεγάλο κόστος σε ζωές στρατιωτών, έχουν οι μάχες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της περιφέρειας Ντονέτσκ, που αποτελεί τον άμεσο στόχο της ρωσικής επίθεσης. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεστσούκ απηύθυνε έκκληση στους 6.000 αμάχους που έχουν απομείνει στην πόλη να την εγκαταλείψουν αμέσως.

Τις γεωγραφικές συντεταγμένες πυραυλικών συστημάτων HIMARS, που έχει προμηθευτεί η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, όπως και συστοιχιών της αεράμυνας, παρέδιδε στους Ρώσους πράκτορας της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND, όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο εν λόγω πράκτορας, που ταυτοποιήθηκε ως Κάρστεν Λ., συνελήφθη τον Δεκέμβριο από τη γερμανική αστυνομία, χάρη σε πληροφορίες που έλαβαν οι γερμανικές αρχές από μυστική υπηρεσία φιλικής χώρας.

Στη Βρετανία, δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών και δύο μηνών τον 58χρονο Ντέιβιντ Σμιθ, πρώην φρουρό ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο οποίος παρέδιδε ευαίσθητο υλικό, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων επικοινωνιών με τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στον υποστράτηγο Σεργκέι Σουχρόφ, στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Βερολίνο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης