ΗΠΑ: Κατακόρυφη άνοδο σημείωσε η αγορά όπλων τα τελευταία 20 χρόνια

Οι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ παρήγαγαν τα τελευταία είκοσι χρόνια περισσότερα από 139 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα τα οποία προορίζονταν για το εμπόριο, εκ των οποίων 11,3 εκατομμύρια μόνο το 2020, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Την ίδια περίοδο έγιναν εισαγωγές 71 εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων, έναντι μόνο 7,5 εκατομμυρίων που εξήχθησαν, ένδειξη της φρενήρους αύξησης των πυροβόλων όπλων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, η οποία έχει τροφοδοτήσει την έξαρση της βίας, των φόνων και των αυτοκτονιών, ανέφερε η έκθεση.

Η εξοπλιστική βιομηχανία αναπτύχθηκε με εκρηκτικό τρόπο: το 2000 στις ΗΠΑ υπήρχαν 2.222 εταιρείες κατασκευής όπλων, ενώ το 2020 ο αριθμός τους έφτασε τις 16.963.

Η ετήσια παραγωγή πυροβόλων όπλων που προορίζονται για εμπορική χρήση επίσης σημείωσε κατακόρυφη άνοδο περνώντας από τα 3,9 εκατομμύρια το 2000 στα 11,3 εκατομμύρια το 2020, φτάνοντας στην κορύφωσή του το 2016, με 11,9 εκατομμύρια.

Η έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνει ότι οι Αμερικανοί προτιμούν τα ημιαυτόματα όπλα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιθέσεις.

Αύξηση παρατηρείται επίσης στα όπλα «φάντασμα», τα οποία κανείς μπορεί να τα κατασκευάσει στο σπίτι του με κόστος μερικά εκατοντάδες δολάρια. Κάποια εξαρτήματα αυτών των όπλων μπορεί κάποιος να τα αγοράσει μέσω του διαδικτύου και άλλα να τα εκτυπώσει με εκτυπωτή 3D.

Αυτά τα όπλα δεν έχουν σειριακό αριθμό, ενώ οι κάτοχοί τους δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν άδεια οπλοφορίας, λευκό ποινικό μητρώο ή να υποβάλλονται σε ψυχιατρικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 η αστυνομία εντόπισε 19.344 όπλα «φαντάσματα», έναντι 1.758 το 2016.

Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυστηροποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τα όπλα αυτά, υποχρεώνοντας όσους πωλούν κιτ για την κατασκευή τους να υποβάλλουν σε έλεγχο τους αγοραστές και να περιλαμβάνουν σειριακό αριθμό στα εξαρτήματα του όπλου.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα έξαρση της βίας μόνο αν διαθέτουμε καλύτερες πληροφορίες και αν εκμεταλλευτούμε τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία και μελέτες για να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας», επεσήμανε η δεύτερη στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Λίσα Μόνακο, σε ανακοίνωσή της.

Η δημοσίευση της έκθεσης έγινε έπειτα από ένα ιδιαίτερα αιματηρό Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, με δύο περιστατικά μαζικών πυροβολισμών: ένα με ρατσιστικά κίνητρα στο Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου σκοτώθηκαν 10 Αφροαμερικανοί, και ένα άλλο στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των θανάτων από πυροβόλα όπλα σημείωσε «ιστορική» άνοδο στις ΗΠΑ το 2020, πιθανόν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19 και της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών υγειονομικών αρχών που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2020, 19.350 ανθρωποκτονίες, αύξηση κατά σχεδόν 35% σε σχέση με το 2019, και 24.245 αυτοκτονίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Το 2020 το ποσοστό ανθρωποκτονιών έφτασε τις 6,1 ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο εδώ και 25 χρόνια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης