ΗΠΑ: Εργαστηριακή η προέλευση της COVID-19

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός «πιθανότατα» προέκυψε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο, σύμφωνα με απόρρητη μελέτη που παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο και σε συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου. Το έγγραφο, έκτασης περίπου πέντε σελίδων, έρχεται ως συμπλήρωμα σε μελέτη του 2021, βάσει της οποίας η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει «αβέβαιη» για την προέλευση του ιού.

Οπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, αφότου έλαβε γνώση της αναφοράς, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε «με επιφύλαξη» πως η διασπορά του κορωνοϊού είναι πιθανό να άρχισε από λάθος σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, το οποίο όμως δεν εργαζόταν πάνω στην κατασκευή όπλων, ευθυγραμμιζόμενο με την άποψη του FBI που στηρίζει την ίδια πεποίθηση από το 2021.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα στα δημοσιεύματα που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον λέγοντας, μέσω εκπροσώπου, πως «η Κίνα υπήρξε πάντοτε απολύτως διαφανής και ξεκάθαρη αναφορικά με την έρευνα για την προέλευση του ιού» και πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές και να μη μετατρέπουν σε πολιτικό ένα θέμα που αφορά την επιστήμη».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα, Νίκολας Μπερν, δήλωσε πως η Κίνα θα έπρεπε να είναι «πιο ειλικρινής» στις πληροφορίες που δίνει για τον ιό. «Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να πιέσουμε την Κίνα να γίνει πιο ενεργή στους κόλπους του και φυσικά να είναι πιο ειλικρινής για το τι έγινε τρία χρόνια πριν στη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η κρίση της COVID-19», τόνισε

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης