ΗΠΑ: «Απογοήτευση» για την απόφαση της Ρωσίας να αναβάλλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Την «απογοήτευσή» της για την απόφαση που έλαβε η Μόσχα να αναβάλλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων για το ζήτημα των αμοιβαίων επιθεωρήσεων δυνάμει της Νέας START, συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό που χαρακτηρίζεται κεφαλαιώδους σημασίας, εξέφρασε χθες Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νεντ Πράις μίλησε για απόφαση που έλαβε η Ρωσία «ξαφνικά» και «μονομερώς» και πρόσθεσε ότι είναι «εντελώς ψευδές» το ότι η ευθύνη για την αναβολή των εργασιών αυτών, που προγραμματιζόταν να αρχίσουν την 29η Νοεμβρίου στο Κάιρο, ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Παραμένουμε έτοιμοι να συναντήσουμε αντιπροσώπους της Ρωσίας στο πλαίσιο του οργάνου για την εφαρμογή της συνθήκης Νέα START», τόνισε ο κ. Πράις μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε δεσμευτεί στη Νέα START, φραστικά και στην πράξη, και παροτρύνουμε τη Ρωσία να αποδείξει» πως είναι κι εκείνη, πρόσθεσε.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να αναβάλει τις συνομιλίες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο την Τρίτη στην «εχθρότητα» και στην «τοξικότητα» της Ουάσινγκτον.

Η συνθήκη Νέα START είναι η τελευταία που υπέγραψαν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου για το ζήτημα, το 2010. Το κείμενο υπογράφτηκε το 2010 και προβλέπει να περιοριστούν τα οπλοστάσια των δύο μερών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, με άλλα λόγια να μειωθούν κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο, που είχε τεθεί το 2002.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου ότι ανέστειλε τις αμερικανικές επιθεωρήσεις που προβλέπονταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τονίζοντας πως προχώρησε στην απόφαση αυτή αντιδρώντας στα εμπόδια που ήγειρε η Ουάσινγκτον στις αντίστοιχες ρωσικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης