ΗΑΕ – COP28: Ο επικεφαλής των κρατικών πετρελαίων… πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο Αχμέτ αλ-Τζαμπέρ, επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα ADNOC, θα είναι ο πρόεδρος της διάσκεψης για το κλίμα COP28 που φιλοξενεί φέτος η χώρα.

Ο Αλ-Τζαμπέρ, υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας των ΗΑΕ και απεσταλμένος του για το κλίμα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ατζέντας του COP28 και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συναίνεσης, ανέφερε το γραφείο του.

Τα ΗΑΕ, ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ, θα είναι το δεύτερο αραβικό κράτος που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη για το κλίμα, αφού η Αίγυπτος φιλοξένησε την 27η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC – COP 27) το 2022.

Αξιωματούχοι επέκριναν το αποτέλεσμα της διάσκεψης COP27, λέγοντας ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων είχαν επωφεληθεί από τη… συμπαθητική μεταχείριση εκ μέρους της Αιγύπτου, εξαγωγέα φυσικού αερίου και συχνά αποδέκτη κεφαλαίων του Κόλπου.

Η αιγυπτιακή προεδρία αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια μεταχείριση.

Ως ιδρυτικός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, Masdar, στην οποία η ADNOC έχει μερίδιο 24%, ο Αλ-Τζαμπέρ έχει πράσινα διαπιστευτήρια έχοντας επιβλέψει την εντολή της να υιοθετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα ΗΑΕ.

Επίσης, επιβλέπει την επιτάχυνση της στρατηγικής ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα της ADNOC που εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι παραγωγοί ενέργειας του Κόλπου έχουν ζητήσει ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση, στην οποία οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, ενώ αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι απαιτήσεις περιβαλλοντικών ομάδων και επιστημόνων η κυβέρνηση και οι εταιρείες να αφήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανεκμετάλλευτα έχουν κερδίσει λιγότερη αποδοχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και τον αγώνα της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα στην περιοχή που επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού, έχει δεσμευτεί να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η διάσκεψη COP28 θα είναι η πρώτη παγκόσμια απογραφή μετά τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015.

Ο Αλ-Τζαμπέρ, ο οποίος, σύμφωνα με τη δήλωση, θα είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που θα υπηρετήσει ως πρόεδρος της COP, είπε ότι τα ΗΑΕ θα φέρουν «μια ρεαλιστική  και προσανατολισμένη στις λύσεις προσέγγιση» στο συνέδριο.

«Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς που θα δεσμεύει όλους τους ενδιαφερομένους».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης