Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε για καθυστέρηση της ΕΕ στην αποστολή έκτακτης βοήθειας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την Παρασκευή να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση.

«Σκοπεύουμε να υποβάλουμε μια πρόταση σχετικά με αυτό το υπόλοιπο ποσό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα».

Από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, ώστε να μπορεί να καλύψει βασικά κόστη, όπως συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα — αλλιώς κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση.

Τον Μάιο, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παράσχουν «έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ» σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταφέρει να εκταμιεύσει μόνο 1 δισ. ευρώ σε δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Καθημερινά και με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζω σε ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ουκρανοί συνταξιούχοι, οι εκτοπισμένοι μας, οι δάσκαλοί μας και άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις πληρωμές του προϋπολογισμού δεν μπορούν να είναι όμηροι της αναποφασιστικότητας ή της γραφειοκρατίας τους», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του. .

«Μια τέτοια τεχνητή καθυστέρηση της βοήθειας προς το κράτος μας είναι είτε έγκλημα είτε λάθος, και είναι δύσκολο να πούμε τι είναι χειρότερο σε τέτοιες συνθήκες πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει την εγγύηση του 70% που χρειάζεται για να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές, καθώς ο δικός της προϋπολογισμός εξαντλείται.

«Για να μπορέσουμε να παράσχουμε αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρούμε επαρκείς εγγυήσεις εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η συνεργασία με εγγυήσεις από τα κράτη μέλη».

Ωστόσο, η Γερμανία —η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ— αντιτίθεται στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της Επιτροπής.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης