Ευρώπη και Κίνα σε εμπορική σύγκρουση λόγω Λιθουανίας

Θορυβημένη η Ευρώπη από το μπλόκο που επέβαλε η Κίνα στη Λιθουανία εξαιτίας της σύσφιξης των δεσμών της χώρας της Βαλτικής με την Ταϊβάν.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 και χωρίς να ενημερώσει την Ε.Ε. ή τις λιθουανικές αρχές, η Κίνα άρχισε να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό ή να εμποδίζει de facto τις εισαγωγές από τη Λιθουανία και τις εξαγωγές προς αυτήν, καθώς και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές που συνδέονται με τη Λιθουανία. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα στις κινεζικές αρχές, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Αρκετοί στην ΕΕ, θέλουν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στο Πεκίνο, καθώς η οικονομική και εμπορική σχέση είναι πλέον εκτός ισορροπίας. Το θέμα θα τεθεί πάντως από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφθεί την Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αναφερόμενη στην πολιτική συμφωνία αυτής της εβδομάδας για τη δημιουργία ενός οργάνου κατά των μέτρων εξαναγκασμού, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τώρα την ενότητα σε επίπεδο Ε.Ε. για μια πιο τολμηρή και ταχύτερη εφαρμογή αυτών των μέσων όταν απαιτούνται και μια πιο διεκδικητική στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή τους».

Τα αντίμετρα που θα μπορούσε να αναπτύξει η Επιτροπή περιλαμβάνουν ενισχυμένους τελωνειακούς δασμούς, περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας ή ελέγχους εξαγωγών, στο πλαίσιο μιας χρονικά περιορισμένης διαδικασίας, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα έτος. 

Το όργανο κατά των μέτρων εμπορικού εξαναγκασμού είχε «γεννηθεί» ως ιδέα μετά την επιβολή δασμών χάλυβα σε βάρος της ΕΕ, από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Εκείνη η απόφαση της Ουάσιγκτον είχε ωθήσει τις Βρυξέλλες να ενισχύσουν την εμπορική άμυνα. 

Τελικά, ήταν η Κίνα που έδωσε την πολιτική ώθηση για τη συμφωνία. Όταν το Πεκίνο έκανε επίδειξη του τεράστιου εμπορικού του εκτοπίσματος σταματώντας τις εισαγωγές λιθουανικών προϊόντων, σε αντίποινα για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, οι Βρυξέλλες ήταν αδύναμες να αμυνθούν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης