Ετοιμο το Κοζλοντούι στο τέλος του χρόνου

Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση λειτουργίας των αντιδραστήρων του, ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, αναφέρει πως ως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, που προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, αλλά δεν θα μπορέσει να παράσχει στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειες από τις συμφωνηθέντες.

Το Κοζλοντούι λειτουργεί τόσο στο πλαίσιο της εποπτευόμενης αγοράς όσο και της ελεύθερης, μετά την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς στη Βουλγαρία, το 2004.

Στην ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού αναφέρεται ακόμη πως το Κοζλοντούι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την ελεύθερη αγορά.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σήμερα, το Κοζλοντούι- άμεσα ή έμμεσα- παρέχει το 90% της ενέργειας που προορίζεται για τους καταναλωτές της ελεύθερης αγοράς.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράιτσο Τράικοφ για ποιον λόγο, νωρίτερα φέτος, είχε ταχθεί υπέρ του περιορισμού των πωλήσεων του Κοζλοντούι στην ελεύθερη αγορά, ο Βούλγαρος υπουργός απάντησε ότι τους προηγούμενους μήνες ο πυρηνικός σταθμός είχε διοχετεύσει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας στην ελεύθερη αγορά απ' ό,τι στην εποπτευόμενη και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τελευταία ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης