Ερευνητικό Κέντρο Pew: Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται τους πρόσφυγες

Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η έλευση προσφύγων θα αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων στις χώρες τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα στα ανατολικά κράτη, τους θεωρούν βάρος στην οικονομία της χώρας τους.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα τους είναι 46% στη Γαλλία, 52% στη Βρετανία, 61% στη Γαλλία, 71% στην Πολωνία και 76% στην Ουγγαρία.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ηγούνται στην κριτική ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανείμει όσους αιτούν άσυλο - κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ - σε διάφορες χώρες-μέλη. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα της πέρσι, δήλωσε χθες ότι οι ισλαμιστές μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει το κύμα των προσφύγων να διεισδύσουν στην Ευρώπη. Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες φέρονται ότι προήλθαν από τη Συρία.

Σε ερώτηση του Κέντρου Pew εάν οι πρόσφυγες αποτελούσαν βάρος στην οικονομία γιατί παίρνουν δουλειές και επιδόματα, το 31% των Γερμανών και το 82% των Ούγγρων δήλωσαν ότι συμφωνούν. Από τους Ιταλούς, 47% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι πρόσφυγες έχουν μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για εγκλήματα στη χώρα τους από άλλες ομάδες πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά των Σουηδών και Ούγγρων ήταν παραπλήσια, αλλά χαμηλότερα. Από τους Ισπανούς, μόνο 13% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με αυτή την άποψη.

Ερωτηθέντες για την άποψή τους για τους μουσουλμάνους περίπου δύο-τρίτα των Πολωνών, Ελλήνων, Ιταλών και Ούγγρων δήλωσαν ότι είχαν αρνητική άποψη, ενώ με την άποψη αυτή συμφώνησαν λιγότερο από το ένα τρίτο των Γάλλων, των Γερμανών και των Βρετανών.

Τα στοιχεία του Κέντρου Pew έδειξαν και τις διαχρονικές διαφορές σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, το 2005 στη Γερμανία, μόνο 9% του πληθυσμού πίστευε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες ήθελαν να υιοθετήσουν τοπικές συνήθειες, ενώ τώρα το ποσοστό που το πιστεύει αυτό είναι 32%. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 43%, από το 36% που ήταν το 2005.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης