Εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών, θα δώσει σήμερα ο Κάμερον για το "όχι".

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή συνθήκη αναμένεται να εξηγήσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώπιον των βουλευτών, μία μέρα αφότου ο κυβερνητικός εταίρος του, Νικ Κλεγκ, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «κακή για την Βρετανία».

Ο Κλεγκ, τόνισε ότι πριν το βέτο ο συνασπισμός ήταν ενωμένος, αλλά την Κυριακή δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον Κάμερον ότι ήταν αβάσιμο κατά την γνώμη του να καλωσορίσει μία κίνηση που του φαίνεται κακή για την Βρετανία. Παράλληλα, κατηγόρησε την Γερμανία και την Γαλλία για αδιαλλαξία και για πίεση από τους ευρωσκεπτικιστές που έφεραν τον Κάμερον σε μία πολύ δύσκολη θέση.

Πρόσθεσε ότι η διάσπαση της ΕΕ θα οδηγούσε σε «οικονομική καταστροφή» και δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να βελτιώσει τη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Πολλοί από τους βουλευτές του χαιρέτισαν το «όχι» του Κάμερον, ωστόσο οι Εργατικοί και κάποιοι εκ των Φιλελευθέρων επέκριναν τον Κάμερον για απομόνωση της Βρετανίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, σκοπεύει να κατηγορήσει τον Κάμερον για αποτυχία στον αντικειμενικό του στόχο να προστατεύσει το «Σίτι».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν στο BBC ότι ο Κάμερον θα δώσει μία λεπτομερή καταγραφή των αποφάσεων που έλαβε.

Με την απόφασή του ο Βρετανός πρωθυπουργός «μπλόκαρε» την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Παρασκευή, η οποία στοχεύει να εμποδίσει την ευρωπαϊκή κρίση και να αποτρέψει την επανάληψή της στο μέλλον.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης