Εξεγείρονται και λένε «όχι» στις πωλήσεις σπιτιών σε ξένους, οι Τούρκοι

«Όχι» στις πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων, την ώρα που οι -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό- τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 95% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.

Η οργή ξεχειλίζει σε μια από τις πιο καυτές αγορές κατοικιών στον κόσμο, όπου η εξωτερική ζήτηση ανεβάζει τις τιμές, και  καθιστά τα ακίνητα εξαιρετικά δυσπρόσιτα για τους πολίτες.

Η στεγαστική κρίση διογκώθηκε επιπλέον, μετά τον καταστροφικό σεισμό, οπότε η ζήτηση για σπίτια εκτοξεύτηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Metropoll, περίπου το 79% των Τούρκων πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να απαγορευτούν οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους υπηκόους.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ότι την στηρίζει πάνω από το 77% όσων ψήφισαν το κυβερνών κόμμα ΑΚ το 2018.

Οι αγορές ακινήτων από ξένους αποτελούν πηγή του πολυπόθητου σκληρού συναλλάγματος σε μια εποχή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι ροές σε μετοχές και ομόλογα έχουν μειωθεί.

Οι καθαρές πωλήσεις ακινήτων σε ξένους υπηκόους έφθασαν τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνόλου των άμεσων ξένων επένδυσεων, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας.

Περίπου το 4,5% του συνόλου των πωλήσεων έγιναν σε αλλοδαπούς, αν και η αναλογία ανέρχεται στο 27% σε μεγάλες πόλεις όπως η Αττάλεια, η Μερσίνα και η Κωνσταντινούπολη.

Οι Ρώσοι βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των ξένων αγοραστών πέρυσι, αγοράζοντας περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των κατοικιών που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς.

Το θέμα απειλεί να λάβει πολιτικές διαστάσεις ενόψει των εκλογών, καθώς το κυβερνών κόμμα AK του Ερντογάν και ο σύμμαχός του στο κοινοβούλιο, απέρριψαν πρόταση μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης να εξεταστούν οι επιπτώσεις των πωλήσεων σε ξένους.

Αντίθετα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο να σταματήσει τις πωλήσεις για πέντε χρόνια ή “μέχρι να πέσουν οι τιμές”.

Είναι μια άποψη που επαναλαμβάνεται και από την βασική σύμμαχο του Κιλιτσντάρογλου-την ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ- η οποία προέτρεψε την κυβέρνηση να επιβάλει την απαγόρευση ξεκινώντας από τις νότιες επαρχίες που καταστράφηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το 2022, ο Καναδάς απαγόρευσε στους περισσότερους αλλοδαπούς να αγοράζουν σπίτια για δύο χρόνια, ενώ η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από την κοινή γνώμη να ανακόψει τα κίνητρα.

Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε στους ξένους να αγοράζουν κατοικίες το 2017. Ωστόσο, τέτοια μέτρα έχουν συμβάλει ελάχιστα στον περιορισμό των τιμών σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία, επισημαίνει το Bloomberg.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης