Εξέγερση της επιστημονικής κοινότητας κατά του Τραμπ

Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε λίγες ώρες (3 Νοεμβρίου) αλλά σχεδόν 100 εκατομμύρια πολίτες έχουν ηδη ψηφίσει! Ο Τραμπ δίνει μάχη να παραμείνει στην εξουσία έχοντας εναντίον του την ελίτ της χώρας σε κάθε τομέα. Ακόμα και στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Ο Τραμπ, από το 2017 μέχρι σήμερα, έχει επιχειρήσει τουλάχιστον 450 φορές να υποτιμήσει, να υποβιβάσει και να παραποιήσει τα δεδομένα της επιστήμης: 72 περιπτώσεις αφορούσαν προσπάθειες μείωσης χρηματοδότησης ορισμένων ερευνών, 145 πράξεις λογοκρισίας, 43 πράξεις κατάφωρης παρεμπόδισης ή χειραγώγησης των αποτελεσμάτων, να μην βλέπει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, να αδιαφορεί για την πανδημία κ.ο.κ.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με 235.000 νεκρους εξ αιτίας του Τραμπ, πολλοί επώνυμοι Αμερικανοί επιστήμονες, σπουδαίοι πανεπιστημιακοί θεσμοί και τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά της χώρας εγκατέλειψαν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ την επιστημονική ουδετερότητας και τάχθηκαν ομόφωνα και κυρίως δημόσια κατά του Τραμπ.

Το διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» αποφάσισε, για πρώτη φορά στα 208 χρόνια που κυκλοφορεί, να σπάσει τη μακρά σιωπή του για τα πολιτικά δρώμενα δημοσιεύοντας ένα πολύ εντυπωσιακό κύριο άρθρο γνώμης του περιοδικού (editorial), που ζητά ρητά την αλλαγή προέδρου και κυβέρνησης επειδή είναι «επικίνδυνα ανίκανοι» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ανάλογες πολιτικές θέσεις διατύπωσε, πριν από μερικές ημέρες, και το κορυφαίο «Nature», που καλούσε ρητά τους αναγνώστες του να καταψηφίσουν τον Τραμπ, κρίνοντας τον συνολικό απολογισμό της προεδρίας του ως «ντροπιαστικό». 

Το «Scientific American», το πιο διάσημο περιοδικό επιστημονικής εκλαΐκευσης στον κόσμο, στα τεύχη του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου δημοσίευσε άρθρα που καλούν τους αναγνώστες τους να καταψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου τον Τραμπ «για να θέσουν ένα τέλος στις επιθέσεις κατά της επιστήμης».

Σε αυτές τις αντιδράσεις κατά του Τραμπ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι, πριν από έναν μήνα, 81 Αμερικανοί επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ δημοσίευσαν μια επιστολή που είχαν όλοι συνυπογράψει, στην οποία δηλώνουν ανοιχτά ότι καταδικάζουν τις αντιεπιστημονικές θέσεις του Τραμπ και ότι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης