Ενεκρίθη το ν/σ για τη γενοκτονία στη Γαλλία. Έντονα αντιδρά η Τουρκία

Γενοκτονία Αρμενίων

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε με 127 ψήφους υπέρ, έναντι 86 κατά, το νομοσχέδιο που ήδη είχε εγκρίνει στις 22 Δεκεμβρίου η Εθνοσυνέλευση και το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με την έγκριση του κειμένου ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο αποκτά τελεσίδικα ισχύ νόμου.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει απειλήσει τη Γαλλία με αντίποινα σε περίπτωση που κυρωθεί ο νόμος.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Ερμίν χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της γαλλικής Γερουσίας ως «πλήρης έλλειψη σεβασμού» από μέρους της Γαλλίας στη χώρα του.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και με δεδομένη την απόφαση της γαλλικής γερουσίας, ο Εργκίν είπε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοσχεδίου είχε πει ότι στην περίπτωση αυτή «οι κυρώσεις προς τη Γαλλία θα είναι μόνιμες και όχι προσωρινές».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών αναφέρει:

Καταδικάζουμε έντονα την καθ’ όλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν.

Παρ’ ότι η επιτροπή νόμων εξέφρασε άποψη περί αντισυνταγματικότητας, η γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο. Επειδή στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα μπορεί και γίνεται αντικείμενο για εσωτερικούς πολιτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία. Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της Γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης.

Είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία.

Στην πραγματικότητα κανένα κοινοβούλιο δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης του νόμου, δεν θα διστάσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, με τρόπο που θα κρίνουμε και άμεσα τα μέτρα τα οποία έχουμε σκεφτεί προγενέστερα. Παρομοίως πρέπει να είναι γνωστό ότι θα κάνουμε με ισχυρό τρόπο χρήση του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε νόμιμη βάση, απέναντι σε άδικες κατηγορίες.

Είναι προφανές ότι πρέπει να δοκιμαστούν όλοι οι τρόποι προκειμένου να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με τρόπο που να μην καταγραφεί ως πολιτικό, νομικό και ηθικό λάθος της Γαλλίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης