Ενέργεια: Το Κατάρ, νέος προμηθευτής της Γερμανίας με LNG

Το Κατάρ πρόκειται να προμηθεύσει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που θα βοηθήσει πάντως σε μικρό βαθμό την ευρωπαϊκή χώρα να αντικαταστήσει τις ροές αγωγών από τη Ρωσία.

Η κρατική Qatar Energy και η ConocoPhillips έχουν υπογράψει συμφωνίες ώστε να στέλνει το κατάρ έως και 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στη Γερμανία από το 2026. Οι συμφωνίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 15 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ-Καάμπι σε  δημοσιογράφους στη Ντόχα μαζί με τον Ράιαν Λανς, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ConocoPhillips.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι σημαντικές», είπε ο αλ-Καάμπι. «Σηματοδοτούν την πρώτη μακροπρόθεσμη προμήθεια LNG στη Γερμανία».

«Αυτή είναι μια συγκεκριμένη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Qatar Energy να παρέχει αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό σε όλες τις μεγάλες αγορές σε όλο τον κόσμο», είπε, «και της δέσμευσής μας προς τον γερμανικό λαό».

Το Κατάρ συνεχίζει να συνομιλεί με Γερμανούς αγοραστές για πρόσθετες προμήθειες, είπε. Ο αλ-Καάμπι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική RWE και Uniper σχετικά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG.

Το αέριο θα προέρχεται από τις κοινοπραξίες της ConocoPhillips στο Κατάρ και θα παραδοθεί στον πλωτό τερματικό σταθμό εισαγωγών Brunsbuttel που είναι υπό κατασκευή.

Η Γερμανία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου, αφού η κυβέρνηση εξασφάλισε πλωτές μονάδες εισαγωγής LNG για να βοηθήσει στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης.

Πέντε εγκαταστάσεις για εισαγωγές που ναυλώθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση θα κοστίσουν συνολικά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Μόλις τεθούν σε λειτουργία, θα μπορούν να καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας ζήτησης φυσικού αερίου της Γερμανίας, σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση.

Bloomberg

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης