Ελληνοτουρκικά: Νέα πυρά από την Άγκυρα κατά Γαλλίας, ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης με την Ελλάδα, αναφέροντας ωστόσο ότι η Αγκυρα «δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο». Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία, ζήτησε «να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση».

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Α Ηaber o κ. Καλίν, «είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «φυσικά η Τουρκία θα απαντήσει σε κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν μας κατηγορούν, όταν γίνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, κ.λπ., η Τουρκία δεν θα τα αφήσει όλα αυτά αναπάντητα».

Εμφανώς ενοχλημένος από τις συμμαχίες της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Καλίν τόνισε ότι «εάν η ελληνική πλευρά αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη εναντίον της Τουρκίας, ανεβαίνοντας σε ένα ξένο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Και τι θα κάνετε όταν το κύμα αντιστραφεί; Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει πια κύμα, όταν θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία;».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απευθύνθηκε σε Ουάσιγκτον και Παρίσι για να σταματήσουν να στηρίζουν την Ελλάδα. «Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία…

Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευθεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να τη συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ό,τι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση».

Εν τω μεταξύ, ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Αθήνα ότι «με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ομως, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, όπως και των Κυπρίων αδελφών μας κι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης