Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 1% του όγκου τους στη διάρκεια του 2021

Οι παγετώνες στην Ελβετία έχασαν το 1% του όγκου τους το 2021, παρά το πολύ χιόνι που έπεσε στη διάρκεια του χειμώνα και ένα δροσερό καλοκαίρι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε σήμερα η Ελβετική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών.

«Ακόμη κι αν το 2021 σημειώθηκε η μικρότερη απώλεια πάγου από το 2013, δεν παρατηρήθηκε μείωση στη συρρίκνωση των παγετώνων», σημείωσαν οι ειδικοί που παρακολουθούν τους παγετώνες.

«Από μετεωρολογική άποψη οι συνθήκες το 2021 ήταν κατάλληλες για να προσφέρουν μια ανάπαυλα στους παγετώνες. Δυστυχώς σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής ακόμη και μια ‘καλή’ χρονιά δεν αρκεί για τους παγετώνες», υπογράμμισαν.

Η απώλεια όγκου «συνεχίστηκε, κάποιους μήνες με γρήγορους ρυθμούς, παρά τις έντονες χιονοπτώσεις τον χειμώνα και ένα σχετικά δροσερό καλοκαίρι», πρόσθεσαν.

Το χιόνι του Μαΐου, το οποίο στον παγετώνα Κλαριντενφίρν (που βρίσκεται σε ύψος 2.890 μέτρων) μετρήθηκε στα 7 μέτρα –το μεγαλύτερο πάχος από το 1914 που διατηρούνται αρχεία—,προστάτευσε τους παγετώνες ως τον Ιούλιο.

Όμως «το λιώσιμο των πάγων ήταν σημαντικό στα τέλη Σεπτεμβρίου και περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν σε όλη την Ελβετία τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή σχεδόν το 1% του όγκου των παγετώνων», σύμφωνα με ανακοίνωση των ειδικών.

Κατά συνέπεια 22 παγετώνες που παρακολουθούνται από το ινστιτούτο GLAMOS της Ελβετίας «έχασαν πάγο», ενώ κανένας δεν πρόσθεσε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης