Εκλήθη από την εισαγγελία ο διευθυντής του ρ/σ Ηχώ της Μόσχας,

Μόσχα

Ο διευθυντής του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας δήλωσε σήμερα ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη ενώπιον της εισαγγελίας της Ρωσίας, μια ημέρα αφού ο ραδιοσταθμός, που ελέγχεται από την γιγάντια κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, κατήγγειλε ότι η εξουσία θέλει να τον θέσει υπό τον έλεγχό της.

«Κλήθηκα αύριο στην εισαγγελία για να δώσω εξηγήσεις σχετικά με προσφυγή ενός κατοίκου του Τάμποφ», μιας πόλης σε απόσταση περίπου 450 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, έγραψε ο Αλεξέι Βενέντικτοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Χθες Τρίτη ο Βενέντικτοφ είχε ανακοινώσει πως η εταιρεία Gazprom-media, που ελέγχει από το 2001 το 66% των μετοχών του ραδιοσταθμού, είχε απαιτήσει τη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου του ραδιοσταθμού πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο ίδιος ο Βενέντικτοφ και ο αναπληρωτής του, ο Βλαντίμιρ Βαρφολομέγεφ, θα χάσουν έτσι τις θέσεις τους στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου, όπως και δύο άλλες ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λιγότερο από ένα μήνα αφού ο πρωθυπουργός και ισχυρός ανήρ της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει το ραδιοσταθμό για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει.

Εντούτοις, ερωτηθείσα από το ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd, μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας, η Μαρίνα Γκρίντνεβα, διέψευσε την πληροφορία αυτή, παραδεχόμενη πάντως πως διεξάγονται έλεγχοι στο ραδιοσταθμό.

«Ασφαλώς επαληθεύουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. (...) όμως ουδείς κάλεσε τον Βενέντικτοφ στην εισαγγελία», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, ο κάτοικος του Τάμποφ κατήγγειλε ότι μια διάταξη στον καταστατικό χάρτη του ραδιοσταθμού παραβιάζει εργατικά δικαιώματα.

Ερωτηθείς από τον ενημερωτικό ιστότοπο Gazeta.ru, ο κάτοικος αυτός, ο Αλεξάντρ Φίλσερ, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιάμπλοκο, εξήγησε πως θεωρεί διακριτική μεταχείριση τη διάταξη στον κανονισμό του ραδιοσταθμού που απαγορεύει στους εργαζομένους του να είναι μέλη πολιτικών κομμάτων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης