Εκατομμύρια διαδηλώνουν στην Ινδία για καθιέρωση κατώτατου μισθού

Ινδία διαδήλωση

Όλα τα συνδικάτα εκ των οποίων δύο είναι προσκείμενα στην κυβέρνηση, και εκατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν την Τρίτη στον δρόμο εκφράζοντας την οργή τους για τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και διεκδικώντας ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καθιέρωση κατώτατου μισθού.

 Ένδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέγραψαν την έκκληση προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ. Ο τελευταίος που επικρίνεται για υπερσυντηρητισμό από την αντιπολίτευση, ζήτησε αυτή την εβδομάδα, μάταια, την ακύρωση της κινητοποίησης αυτής.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία. Για πρώτη φορά, όλα τα μεγάλα συνδικάτα είναι μαζί για να διαμαρτυρηθούν για την αντεργατική πολιτική των κυβερνώντων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ινδικού συνδικαλιστικού Κογκρέσου Γκουρούντας Ντασγκούπτα.

 Οι διαδηλωτές ζητούν την καθιέρωση κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο, συμβάσεων αορίστου χρόνου για περίπου 50 εκατομμύρια προσωρινά απασχολούμενους και τη λήψη δραστικών μέτρων για να αναχαιτιστεί η αύξηση του κόστους ζωής. 

«Αγωνιζόμαστε υπέρ των δικαιωμάτων μας κατά της κυβέρνησης η οποία είναι ενάντια στο λαό», είπε ο Γκουρούντας Ντασγκούπτα.

Η κυβέρνηση που ήδη πλήττεται από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, προσπαθεί επί μήνες να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό ασκώντας μια επιθετική νομισματική πολιτική. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, ωστόσο, δεν έχουν φανεί και η αύξηση στις τιμές των αγαθών δυσχέρανε τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά.

Το χαμηλότερο, ωστόσο, ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων 26 μηνών είχε η Ινδία τον Ιανουάριο, στο 6,55%, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ενδεχόμενη νομισματική χαλάρωση για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας και ενισχύοντας την ελπίδα ότι η μείωση των τιμών θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Στην Καλκούτα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου της δυτικής Βεγγάλης και κέντρο δραστηριοποίησης των συνδικάτων, οι περισσότερες τράπεζες, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες έμειναν κλειστά, ενώ τα ταξί και τα καρότσια μεταφοράς επιβατών έμειναν σταθμευμένα κατά μήκος των πεζοδρομίων. Το μετρό ωστόσο λειτουργούσε.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της δυτικής Βεγγάλης επιστράτευσε 1.000 δημόσια λεωφορεία για να μειωθεί το πρόβλημα των μεταφορών στην Καλκούτα.  Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας στην Καλκούτα, 10.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κυρίως στα αμαξοστάσια των λεωφορείων και στους σταθμούς του μετρό για να εμποδίσουν τα συνδικάτα να εξαναγκάσουν όσους δεν απεργούν να σταματήσουν την εργασία τους στην Ινδία.

Στο Νέο Δελχί η κυκλοφορία ήταν λιγότερο πυκνή σε σχέση με τη συνήθη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης