Είναι φανερό: Ο Ερντογάν είναι έτοιμος για εκλογές νοθείας

Η ανακοίνωση ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει εκλογές νωρίτερα (30 Απριλίου) πρέπει να διαβαστεί με έναν μόνο τρόπο: Ο Ερντογάν έχει ολοκληρώσει στο παρασκήνιο τους χειρισμούς του ώστε να τις κερδίσει "με κάθε τρόπο".

Και πρέπει να τις κερδίσει "με κάθε τρόπο", διότι του ετοιμάζουν στρατοδικείο για τις μαζικές πράξεις διαφθοράς, τις άδικες φυλακίσεις χιλιάδων πολιτών χωρίς πραγματικό λόγο, τις αμέτρητες παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του.

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες και την υποστήριξη του προς τον ISIS.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να χάσει λοιπόν και έχει ετοιμάσει ήδη έναν εκλογικό μηχανισμό, που θα μπορέσει να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Ο διορισμός φιλοκυβερνητικών δικαστών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουχαρέμ Ακάγια είναι ο ανώτατος δικαστής που πρωτοστάτησε στην απόφαση του Συμβουλίου να ψηφίσει υπέρ της ακύρωσης σε πρώτη φάση των εκλογών για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης που κέρδισε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου τον Μάρτιο του 2019.

Οι πρόεδροι των εκλογικών επιτροπών που αποτελούνται από βαθμοφόρους δικαστές, είναι όλοι διορισμένοι από το καθεστώς. Με λίγα λόγια, οι κάλπες και οι εκλογικές επιτροπές θα βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του καθεστώτος.

Το Συμβούλιο και οι εκλογικές επιτροπές θα μπορούν να απορρίψουν υποψηφίους με οποιαδήποτε πρόφαση, θα μπορούν ακόμη και να απορρίψουν αναπληρωματικούς υποψηφίους που θα υποδεικνύονταν στη θέση των απορριφθέντων, αφήνοντας έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς υποψηφίους σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και ανήμπορα να υποδείξουν εγκαίρως νέους, άρα ανήμπορα να συμμετάσχουν στις εκλογές σε μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων, να είστε βέβαιοι ότι θα "μετρηθούν" όπως συμφέρει τον Ερντογάν.

Πέραν την νοθείας που ήδη έχει σχεδιαστεί, ο Ερντογάν είναι έτοιμος να επιβάλλει και την βία σε όσους την καταγγείλουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί ημιεπίσημες ένοπλες συμμορίες του καθεστώτος που σκορπούν συχνά την βία και είναι και αυτές έτοιμες για υπηρεσία κατά την προεκλογική περίοδο. Να υπερασπιστούν δηλαδή το νόθο αποτέλεσμα σαν κανονικό και να εμφανίσουν αυτές τις αντιδράσεις σαν αντιδράσεις της κοινωνίας. 

Πριν ένα περίπου χρόνο είχα γράψει ότι ο Ερντογάν θα βρει ψευδείς αιτίες για να κάνει πραξικόπημα αν χάσει τις εκλογές αλλά μάλλον κάνω λάθος. Απλώς, καλού κακού, ετοιμάζεται να τις νοθεύσει. 

                                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης