Διπλή στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα την Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία ξεκίνησε επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές οι οποίες θεωρεί ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες» για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Οι αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν παρότι μερικές ημέρες νωρίτερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, απέρριψαν την κατηγορία της Άγκυρας πως βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην Ιστικλάλ την περασμένη Κυριακή, όταν έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81.

Έγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των ΣΔΔ και έξι Σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης