Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν 13 ανθρώπους της μειονότητας Χαζάρα, συμπεριλαμβανομένης μιας έφηβης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Όπως ανακοίνωσε, υπάρχουν αποδείξεις ότι τα θύματα σφαγιάστηκαν στην επαρχία Νταϊκούντι τον Αύγουστο. Οι εννιά ήταν πρώην στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού που είχαν παραδοθεί στους Ταλιμπάν, είπε η Αμνηστία, προσθέτοντας ότι οι δολοφονίες φαίνεται να είναι έγκλημα πολέμου.

Δύο άλλα θύματα των φερόμενων δολοφονιών στην επαρχία Νταϊκούντι ήταν πολίτες, δήλωσε η Αμνηστία, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου κοριτσιού που φέρεται να πυροβολήθηκε όταν οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον των οικογενειών των στρατιωτών.

Οι πολίτες σκοτώθηκαν κατά την απόπειρά τους να διαφύγουν, ανέφερε η Αμνηστία στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

«Αυτές οι εν ψυχρώ εκτελέσεις είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι Ταλιμπάν διαπράττουν τις ίδιες φρικτές παραβιάσεις για τις οποίες έγιναν πασίγνωστοι κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.

«Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν στοχεύουν πρώην εργαζόμενους της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αυτές οι δολοφονίες έρχονται σε αντίθεση με τέτοιους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστίας, περίπου 300 μαχητές των Ταλιμπάν ταξίδεψαν στις 30 Αυγούστου σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Νταχάνι Κουλ, όπου τα μέλη των πρώην κυβερνητικών δυνάμεων διέμεναν με τις οικογένειές τους.

Τα πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους επιχείρησαν να διαφύγουν, αλλά οι Ταλιμπάν τους πρόλαβαν και άνοιξαν πυρ, ανέφερε η έκθεση.

Ένας πρώην στρατιώτης πυροβόλησε, σκοτώνοντας έναν μαχητή των Ταλιμπάν και τραυματίζοντας έναν άλλο, είπε η Αμνηστία, και δύο άλλοι πρώην στρατιώτες σκοτώθηκαν σε πυροβολισμό που ακολούθησε.

Έπειτα παραδόθηκαν εννιά πρώην στρατιώτες, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, οι Ταλιμπάν «τους πήγαν αμέσως σε κοντινό ποταμό και τους εκτέλεσαν».

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την κατηγορία, λέγοντας στο BBC ότι η έκθεση της Αμνηστίας έδειξε μόνο «τη μία πλευρά» της ιστορίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, Qari Saeed Khosti,  «αυτή η έκθεση είναι μονόπλευρη».

Κάλεσε μάλιστα όλους τους διεθνείς οργανισμούς να προσέλθουν και να διεξάγουν έρευνα. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό συμπέρασμα και δεν έχει διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η σιιτική μειονότητα των Χαζάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν και έχουν αντιμετωπίσει μακροχρόνιες διακρίσεις και διώξεις στο κυρίως σουνιτικό Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, που οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για δολοφονίες σε βάρος της μειονότητας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης