Δεκατρία κρούσματα χολέρας στο Ιράκ

Δεκατρία κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν στο Ιράκ, τα δέκα στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, καθώς σημειώνεται αναζωπύρωση της μολυσματικής ασθένειας, που πάντως για την ώρα δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο.

«Στην επαρχία καταγράφηκαν δέκα κρούσματα χολέρας», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σαμπάχ Χαουράμι, γενικός διευθυντής υγείας στη Σουλεϊμανίγια, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας μετράει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, άλλα δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην αλ Μουτάνα (νότια) και το δέκατο τρίτο στο Κιρκούκ (βόρεια).

Στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, έχουν αναφερθεί ακόμη 56 ύποπτα κρούσματα και δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο της Βαγδάτης, το μοναδικό στη χώρα που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χαουράμι στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, «περίπου 4.000 περιπτώσεις ασθενών με διάρροια και εμετό καταγράφηκαν σε νοσοκομεία στη Σουλεϊμανίγια».

«Η χολέρα είναι φοβερή ασθένεια, αλλά μπορεί να θεραπευτεί πολύ εύκολα. Μπορούμε να σώσουμε ζωές σε μερικές ώρες», διαβεβαίωσε.

Στη Σουλεϊμανίγια είχε να καταγραφεί κρούσμα χολέρας από το 2012. Η πιο πρόσφατη επιδημία χολέρας που έπληξε το Ιράκ «ανάγεται στο 2015», τόνισε ο Σάιφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τότε, επιδημία χολέρας έπληξε τη Βαγδάτη και την επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της πρωτεύουσας, μολύνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, μολύνει μέσω της κατάποσης ή της απορρόφησης μολυσμένου νερού ή της βρώσης τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο vibrio cholerae.

Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά σε κατοικημένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή έλλειψη δικτύων αποχέτευσης.

Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης