Γυμνή... ιντερνετική διαμαρτυρία στη συντηρητική Αίγυπτο

Γροθιά στον συντηρητισμό και την «υποκρισία» της αιγυπτιακής κοινωνίας αποπειράται να δώσει μια νεαρή Αιγύπτια δημοσιεύοντας τη γυμνή της φωτογραφία στο ιστολόγιό της.

Κάιρο, Αίγυπτος 

Κύριο θέμα συζήτησης στο Διαδίκτυο, αλλά και στον αιγυπτιακό Τύπο έχει γίνει μια νεαρή Αιγύπτια που αντιδρώντας στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της, βγήκε κυριολεκτικά από τα ρούχα της και «ανέβασε» τη γυμνή της φωτογραφία στο ιστολόγιό της.

Η Αλιάα Αλμάχντι (Aliaa Almahdy) εμφανίζεται ανφάς, όρθια και φορώντας νάιλον κάλτσες και ίσια παπούτσια, σε μια μάλλον καλλιτεχνική ασπρόμαυρη λήψη, όπου ξεχωρίζουν μόνο τα χρωματισμένα κόκκινα παπούτσια και το κοκκαλάκι που στολίζει τα μαλλιά της.

Στο σύντομο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία της, η νεαρή Αιγύπτια, που συστήνεται ως φοιτήτρια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δηλώνει ότι λυπάται που γυμνά μοντέλα έχουν απαγορευτεί στις σχολές Καλών τεχνών, που κάθε είδους γυμνό έχει εξοβελιστεί από τα βιβλία τέχνης και διεκδικεί, αναμφίβολα με βροντερό τρόπο, τη δική της «ελευθερία έκφρασης».

Στο ιστολόγιό της, με τίτλο «Ήρεμες εξομολογήσεις», η Αλιάα δηλώνει χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα ότι είναι «άθεη και ατομίστρια» και στρατευμένη «εναντίον μιας κοινωνίας βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας».

Το εγχείρημά της σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στην Αίγυπτο και δεν είναι λίγοι που φοβούνται για τη ζωή της. Δείχνοντας το γυμνό της σώμα και αποκαλύπτοντας την αθεΐα της, έσπασε μονομιάς δύο μεγάλα ταμπού της αιγυπτιακής κοινωνίας και αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να αποτελέσει στόχο των σαλαφιστών, φονταμενταλιστών μουσουλμάνων η παρουσία των οποίων γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στην μετά Μουμπάρακ εποχή.
Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης