Γκουαντάναμο: Επέτειος 10 χρόνων ντροπής

Η πραγματικότητα του Γκουαντάναμο γίνεται ακόμα σκληρότερη, καθώς η συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της φυλακής δεν φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του κολαστηρίου.

Η αποτυχία του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο, που ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του το 2008, και η υπογραφή του νέου νόμου για την Εθνική Ασφάλεια από τον πρόεδρο που επιτρέπει την επ' αόριστον κράτηση σε στρατιωτική φυλακή έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντρέα Πράσοου, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «τώρα το Γκουαντάναμο έχει γίνει νόμος. Αντί να πιέζει (σ.σ. ο Μπαράκ Ομπάμα) ούτως ώστε να υλοποιηθεί η ατζέντα για το κλείσιμό του, αποδέχθηκε την ιδέα της επ' αόριστον κράτησης για όσο διαρκούν κάποιες ακαθόριστες συγκρούσεις».

Η απάντηση των τροφίμων στη σημερινή 10η μαύρη επέτειο από την έναρξη της λειτουργίας της φυλακής-κολαστηρίου του Γκουαντάναμο είναι καθιστικές διαμαρτυρίες, αποχή από το συσσίτιο και κρέμασμα πανό, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόρους των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες παντού σε κάθε μέρος της γης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης