Γιατί τα κρούσματα στη Βρετανία είναι τόσο υψηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Η πορεία της Βρετανίας στην υγειονομική κρίση έχει χαρακτηριστεί από αρκετές διακυμάνσεις, με την πρώτη φάση της να θρηνεί πολλές απώλειες, αργότερα να «σηκώνει κεφάλι» αυστηροποιώντας τους περιορισμούς, κι έπειτα να μπαίνει στο επίκεντρο νέων μεταλλάξεων και να πρωτοστατεί στους εμβολιασμούς.

 Σήμερα η Βρετανία βλέπει πάλι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να ανεβαίνουν, με τον πρώην επίτροπο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων, Σκοτ Γκόττλιμπ, να ζητάει «επείγουσα έρευνα» για τη  μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα, γνωστή ως «Δέλτα plus».

«Αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερο επίπεδο κρουσμάτων Covid-19 από τις περισσότερες άλλες συγκρίσιμες χώρες, αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα θετικά τεστ, αλλά και τις εισαγωγές και τους θανάτους σε νοσοκομεία», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τζιμ Νέισμιθ. Κάθε θάνατος «αντιπροσωπεύει μια τραγωδία», είπε.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καθυστερήσει την χορήγηση των εμβολίων στους εφήβους, λόγω ανησυχιών ότι ορισμένες παρενέργειες υπονομεύο9υν το καθαρό όφελος των εμβολίων δεδομένου ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

Η καθυστέρηση αυτή πρακτικά σήμαινε ότι τα περισσότερα μεγαλύτερα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά και τώρα καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό.

Ο επιπολασμός του Covid-19 αυξάνεται μεταξύ των ηλικιών 17 ετών και νεότερων ατόμων, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη React-1.

Το ποσοστό αναπαραγωγής σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν 1,18, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 10 νέοι που μολύνονται το μεταδίδουν σε περίπου 12 άλλους.

Το στέλεχος «Δέλτα plus» περιλαμβάνει τη μετάλλαξη K417N, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία γιατί η ίδια μετάλλαξη σχετίζεται επίσης από την παραλλαγή Βήτα που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης.

«Χρειαζόμαστε επείγουσα έρευνα για να καταλάβουμε εάν αυτό το στέλεχος Δέλτα plus είναι πιο μεταδοτικό, έχει μερική διαφυγή του ανοσοποιητικού», έγραψε σε tweet του ο Γκόττλιμπ.

«Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε για να χαρακτηρίσουμε πιο γρήγορα αυτές και άλλες νέες παραλλαγές», πρόσθεσε.

Στα τέλη Ιουνίου Βρετανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο ανησυχητική.

Γερμανική εφημερίδα που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι ενώ τόσο το στέλεχος Δέλτα όσο και το «Δέλτα plus» μολύνουν τα κύτταρα των πνευμόνων πιο αποτελεσματικά από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, το «Δέλτα plus» δεν φαίνεται να είναι σημαντικά πιο επικίνδυνο από το Δέλτα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης