Γιατί η κρίση της Ινδίας έχει σημασία για ολόκληρο τον κόσμο

Η Ινδία κατέγραψε το τελευταίο εικοσιτετράωρο 3.293 θανάτους ασθενών με COVID-19, νέο ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών και έχει πλέον φθάσει τους 201.187, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.

Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια μολύνσεις προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας τον Απρίλιο.

Οι οδυνηρές σκηνές από την Ινδία έχουν συγκλονίσει τον κόσμο καθώς η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού δεν είναι μόνο μια κρίση για την Ινδία - είναι μια κρίση για όλους.

«Ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα, τις εθνικότητες, την ηλικία, το φύλο ή τη θρησκεία», σχολιάζει η κορυφαία επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Σουμίγια Σουαμινάθαν. «Και αυτό που γίνεται στην Ινδία δυστυχώς έχει διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο διασυνδεδεμένος είναι ο κόσμος. Και εάν μια χώρα έχει πολύ υψηλά επίπεδα μολύνσεων, τότε είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

Ακόμη και με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πολλαπλά τεστ και επιβολή καραντίνας, οι λοιμώξεις μπορούν ακόμη να «διαρρεύσουν».

Εφόσον μάλιστα ένας ταξιδιώτης προέρχεται από κάπου όπου ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος, έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει τον ιό μαζί του.

Σε μια πρόσφατη πτήση, για παράδειγμα, από το Νέο Δελχί προς το Χονγκ Κονγκ, περίπου 50 επιβάτες ήταν θετικοί για τον Covid-19.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης