Γαλλία: Σήμερα αποφασίζει η Γερουσία για τη γενοκτονία.

Διαδηλωτές στην Τουρκία για την γενοκτονία

Τεταμένο όσο ποτέ είναι το κλίμα ανάμεσα σε Παρίσι και Αγκυρα, την ώρα που οι δύο πλευρές βρίσκονται εν... αναμονή του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία, η οποία θα αποφανθεί εάν η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ποινικό αδίκημα. Η επαναφορά της «αρμενικής υπόθεσης» στο προσκήνιο έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με την τελευταία να προειδοποιεί για «μη αντιστρέψιμη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών», αλλά και εντός της γαλλικής επικράτειας, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται για προσπάθεια υφαρπαγής των ψήφων της αρμενικής μειονότητας (υπολογίζεται σε 500.000 ανθρώπους) εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που κορυφώθηκαν το Σάββατο στη Γαλλία από Ευρωπαίους τουρκικής καταγωγής, αλλά και το γεγονός ότι η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας είχε απορρίψει ήδη από την περασμένη Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις ως προς τη «συνταγματικότητά» του, η πλειονότητα των γερουσιαστών έδειχνε να συμφωνεί με το κείμενο και να είναι διατεθειμένη να το υπερψηφίσει, αψηφώντας τις τουρκικές απειλές. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, χιλιάδες Τούρκοι που ζουν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο ξεχύθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας καταγγέλλοντας την «εκμετάλλευση μιας ιστορικής τραγωδίας για ψηφοθηρικούς σκοπούς».

Πάντως σε περίπτωση επικράτησης των υποστηρικτών του κειμένου, οι αναλυτές προβλέπουν πως, δεδομένης της ούτως ή άλλως αρνητικής στάσης της Γαλλίας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και του σημαντικού αριθμού γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, το Παρίσι «διακινδυνεύει πολύ περισσότερα» απ' ό,τι η Αγκυρα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης