Γαλλία: Πρωτοφανείς θερμοκρασίες στο πιο πρόωρο κύμα καύσωνα από το 1947

Ο πρωτόγνωρος και πρόωρος καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία εξαπλώνεται, με το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί σήμερα σε συναγερμό καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι συνθήκες στην Ισπανία που είναι αντιμέτωπη και με πυρκαγιές.

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία.

Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ήδη χθες καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.

Σε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο για καύσωνα, τίθεται από σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα) 12 διαμερίσματα στη νοτιοδυτική Γαλλία και όσα βρέχονται από τον Ατλαντικό, επεσήμανε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία έχει κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό σε άλλα 25.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε χθες τους Γάλλους “να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί”.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης