Γαλλία: Ενόχληση Μακρόν για τον «φιλόδοξο» Λε Μερ

ΠΑΡΙΣΙ. Ενόχληση προκαλούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων οι εκδηλωθείσες πολιτικές φιλοδοξίες του δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός αγνόησε επιδεικτικά τις εντολές της πολιτικής του προϊσταμένης, πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, επιλέγοντας να τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της οικονομικής στήριξης των αρτοποιών από την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μακρόν σχολίασε τις προσπάθειες του Λε Μερ να βοηθήσει τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. «Δοκίμασα τον τηλεφωνικό αριθμό βοήθειας που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών και αυτό δεν λειτουργεί.

Βαρέθηκα όλους αυτούς τους αριθμούς», είπε ο Μακρόν μιλώντας σε εκπρόσωπους των αρτοποιών στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία του Λε Μερ να υποσχεθεί μέτρα στήριξης για τον κλάδο των αρτοποιών πριν ακόμη προλάβει να το κάνει ο ίδιος ο Μακρόν. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν συχνά αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια του προέδρου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν «αδειάζει» υπουργό του μπροστά στις κάμερες.

«Στην πολιτική οφείλεις να παραμερίζεις τον εγωισμό σου. Οι συμπατριώτες μας αδιαφορούν για τις δυσκολίες μεταξύ προσώπων», είπε ο Μακρόν μετά τη διαφωνία με τον Λε Μερ. Η διένεξη απασχόλησε, όμως, τους γαλλικούς πολιτικούς κύκλους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λε Μερ εξοργίζει τον πρόεδρο και την «προεδρική φράξια», η οποία υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών αγνοεί συστηματικά το πρωθυπουργικό γραφείο, καλλιεργώντας παράλληλα προσωπικά δίκτυα επιρροής.

«Ο Μπρινό Λε Μερ ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα ότι θα γίνει πρόεδρος. Είναι ένας πιστός υπουργός, αλλά πιστεύει ότι είναι ιεραρχικά ίσος του Μακρόν», είπε σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρο τις εκλογές του 2027.

Απόφοιτος της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης, ο Λε Μερ έχει περάσει τη ζωή του στους διαδρόμους της εξουσίας αναλαμβάνοντας κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Γνώστης της γερμανικής γλώσσας και φίλος του συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ, ο Λε Μερ γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του. Φήμες τον θέλουν να έχει εκδώσει αισθηματικό μυθιστόρημα στα φοιτητικά του χρόνια με το ψευδώνυμο «Δούκας Ουίλιαμ».

Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τον Λε Μερ μεταξύ των πρώτων στην κατάταξη των δημοφιλέστερων υπουργών, με τη δημοτικότητά του να έχει ενισχυθεί σημαντικά χάρη στις γενναιόδωρες επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Παίζει το χαρτί της αξιοπιστίας με τους ψηφοφόρους και προσπαθεί διακριτικά να ακουστεί η φωνή του, αποστασιοποιούμενος από τη σκληρή γραμμή Μακρόν για οριστικό τέλος στα πακέτα βοήθειας», λέει ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris.

Οσοι υποστηρίζουν, όμως, ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν διαθέτει χαρισματική προσωπικότητα, υπενθυμίζουν την ταπεινωτική ήττα του στις προκριματικές εκλογές του κεντροδεξιού UMP το 2016, όταν εξασφάλισε μόλις 2,4% των ψήφων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης