Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ μεγάλη ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του τόσο στην περιοχή όσο και στον Λίβανο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ, πίεσε εξάλλου τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.
Χθες βράδυ, σημειώθηκαν τουλάχιστον επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους τους, έναν μήνα αφότου ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου πλέον ο απολογισμός έχει ξεπεράσει τους 1500 νεκρούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν ήδη γίνει αρκετοί βομβαρδισμοί στις συνοικίες αυτές, ανάμεσά τους ένας που ισοπέδωσε 11ώροφη πολυκατοικία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ προσφέρει «μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους» και «να τερματιστεί ο πόλεμος» στον θύλακα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.
Ο κ. Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς «θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση» όσον αφορά «την επιστροφή των ομήρων» που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.
Το Ισραήλ «επιβεβαίωσε» χθες βράδυ τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολά, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του κινήματος σε ισραηλινό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ελπίζει πως θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, και ότι κατέστρεψε επτά ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα, όπου μαίνονται μάχες. Το Ισραήλ από την πλευρά του συνέχισε τους εντατικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, κατά τις λιβανικές αρχές, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.
18 νεκροί κοντά σε νοσοκομείο
Προχθές βομβαρδισμός σκότωσε 18 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές, κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια, πάντως όχι σε κάποιο από τα παραδοσιακά προπύργια της Χεζμπολάχ. Παιδιά έπαιζαν έξω και «όταν έπεσε ο πρώτος πύραυλος, και μετά ο επόμενος, τα είδα να κομματιάζονται», είπε η Όλα Φαχίντ Έιντ, ηθοποιός που ζει στη συνοικία. Στο τόπο του βομβαρδισμού, ανάμεσα σε κομμάτια κτιρίων, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε χθες σωστικά συνεργεία να ψάχνουν τα συντρίμμια, σε σημείο όπου ακουγόταν από κάτω τους να χτυπάει κινητό τηλέφωνο.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε «αποτροπιασμό» κι απαίτησε να διενεργηθεί «ταχεία και ενδελεχής έρευνα».
Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε προχθές Δευτέρα ότι εργάζεται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος «το γρηγορότερο», επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου —τουλάχιστον στη θεωρία— επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός φάνηκε να διευρύνει τα πλήγματά του, βάζοντας στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημα της Χεζμπολά, βομβαρδίζοντας γραφεία του πιστωτικού οργανισμού Αλ Καρντ αλ Χάσαν, μέρος του συστήματος του σιιτικού κινήματος.
Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο στη Συρία ανώτερου αξιωματούχου του σιιτικού κινήματος, αρμόδιου κατ’ αυτόν για τις «μεταβιβάσεις κεφαλαίων της Χεζμπολά», ενώ υποστήριξε ακόμη πως έπληξε υπόγειο καταφύγιο της που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».
Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την 6η Οκτωβρίου την πολύνεκρη νέα επίθεσή του εναντίον στοιχείων της Χαμάς στον Βορρά, η οποία ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή.
Στην Τζαμπάλια, όπου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι, «πολυάριθμοι άνδρες» τέθηκαν υπό κράτηση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέβιν αλ Νταουάσα, εργαζόμενος στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, που κατέφυγε στην πόλη της Γάζας έπειτα από «16 ημέρες πολιορκίας».