Βρετανία: Moskva και Χάρκοβο έφεραν εκκαθαρίσεις στον ρωσικό στρατό

Τον τελευταίο καιρό η Μόσχα απομακρύνει από το πεδίο των μαχών ανώτερους διοικητές που θεωρείται ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικοί στα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διαπιστώνει η ημερήσια έκθεση του βρετανικού υπουργείο Άμυνας για τον πόλεμο.

Η έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στον ρωσικό στρατό, κάνοντας λόγο για «κουλτούρα συγκάλυψης» και «αποδιοπομπαίου τράγου».

Το βρετανικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι ο αντιστράτηγος Σέρχι Κισαλ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν κατάφερε να καταλάβει το Χάρκοβο.

Επίσης, μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, από τα καθήκοντά του έχει επίσης απαλλαχθεί ο αντιναύαρχος Ίγκορ Οσιπόφ που βρισκόταν στη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η κουλτούρα συγκάλυψης και αποδιοπομπαίου τράγου είναι πιθανώς διαδεδομένη στο ρωσικό στρατιωτικό σύστημα και σύστημα ασφαλείας.

Πολλοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην εισβολή στην Ουκρανία πιθανότατα θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις προσπάθειες να μην αποδοθεί η προσωπική ευθύνη για τις επιχειρησιακές οπισθοδρομήσεις της Ρωσίας», σημειώνει η βρετανική έκθεση.

Πάντως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας φαίνεται να παραμένει ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Να σημειώσουμε ότι προσφάτως δυτικές στρατιωτικές πηγές υποστήριξαν ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Πούτιν, λαμβάνοντας επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις «σε επίπεδο συνταγματάρχη ή ταξίαρχου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν συνεργάζεται στενά με τον Γκερασίμοφ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης