Βρετανία: Υψηλά επίπεδα αστικής ρύπανσης

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραδέχτηκε ενωπίον του δικαστηρίου, ότι παραβίασε τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ για την ρύπανση του αέρα, καθώς η αστική ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια.

Ο Alan Andrews, δικηγόρος της ClientEarth, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση της προθεσμίας της 1ης Ιανουαρίου 2010 για την θέσπιση σχεδίων αναφορικά με την ποιότητας του αέρα στο Λονδίνο και σε 16 άλλες πόλεις. Τόνισε ότι οι υποχρεώσεις για τη μείωση της ρύπανσης σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι απίθανο να επιτευχθούν τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είπε στις 13 Δεκεμβρίου ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι σε εθνικό δικαστήριο, να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η γραπτή εντολή του δικαστή αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Όλα αυτά γίνονται 6 μήνες πρίν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η υπόθεση αυτή μπορεί να είναι το εναρκήριο λάκτισμα που θα επιτρέπει στις οικολογικές ομάδες, τους περιβαλλοντολόγους να αμφισβητούν τις εθνικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ΕΕ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τόσο η κοινοβουλευτική έκθεση όσο και η ClientEarth ισχυρίζονται ότι η χρόνια ρύπανση και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, τη Γλασκώβη και άλλες πόλεις σκοτώνουν πάνω από 30.000 ανθρώπους ετησίως.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από το SKAI

Δείτε επίσης