Βρετανία: Αμφισβητείται το σχέδιο δανεισμού της Τρας για την ενέργεια

Η Λιζ Τρας δεν είναι ούτε 48 ώρες πρωθυπουργός της Βρετανίας ωστόσο ήδη αντιμετώπισε το πρώτο της crash test στη Βουλή των Κοινοτήτων, και αυτό αναφορικά με -τι άλλο; - την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Τρας πιέστηκε επανειλημμένως από τους Εργατικούς για το πώς θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

To debate με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, απέκτησε μεγαλύτερη ένταση αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τρας, Κουάσι Κουάρτενγκ, επιβεβαίωσε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα απαιτήσει υψηλότερο δανεισμό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν φόρο επί των κερδών των ενεργειακών εταιρειών που προτείνει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Στάρμερ, που υποστηρίζει μια περαιτέρω φόρο στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Τρας ότι αντιμετωπίζει μια πολιτική επιλογή για το «ποιος θα πληρώσει» για το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας.

«Τα χρήματα πρέπει να έρθουν από κάπου», είπε ο Στάρμερ. «Γνωρίζει (η Λιζ Τρας) ότι κάθε λίβρα στα επιπλέον κέρδη που επιλέγει να μην φορολογήσει είναι μια επιπλέον λίβρα δανεισμού που οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αποπληρώσουν για τις επόμενες δεκαετίες».

Αλλά η Τρας απάντησε: «Είμαι ενάντια σε έναν τέτοιο φόρο. Πιστεύω ότι είναι λάθος να εμποδίσουμε τις εταιρείες να επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς χρειάζεται να αναπτύξουμε την οικονομία.» Τα πλήρη ενεργειακά σχέδια θα αναλυθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα Πέμπτη, επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η ενεργειακή του παρέμβαση θα οδηγήσει σε «αναγκαίο υψηλότερο δανεισμό βραχυπρόθεσμα, διασφαλίζοντας παράλληλα νομισματική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία μεσοπρόθεσμα».

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του πακέτου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Οι αρχικές προβλέψεις πρότειναν ότι μπορεί να ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες στήριξης, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις της Deutsche Bank ανέφεραν ότι θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στα 200 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι εκθέσεις αναφέρουν επίσης ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πακέτο 40 δισ. λιρών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με το ενεργειακό τους κόστος, σύμφωνα με την τράπεζα, ανεβάζοντας το σύνολο των αναμενόμενων μέτρων στήριξης στα 180 δισεκατομμύρια λίρες.

Αρχικά αναμενόταν ότι η υποστήριξη θα ήταν διαθέσιμη μόνο στα νοικοκυριά.

Το ποσοστό είναι σχεδόν το μισό από αυτό που δαπανήθηκε για την παροχή οικονομικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λίγο περισσότερο από το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με την Deutsche Bank

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης