Βουλγαρία: Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Η Βουλή της Βουλγαρίας απέπεμψε σήμερα τον πρόεδρο του Σώματος επιφέροντας ένα νέο πλήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, που αντιμετωπίζει πρόταση μομφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το λαϊκιστικό κόμμα ITN, που αποχώρησε από τον τετρακομματικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα, ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Νικόλα Μίντσεφ -που προέρχεται από το κόμμα του Πέτκοφ- από την προεδρία της Βουλής στη βάση κατηγοριών ότι παραβίασε τους κανόνες του Σώματος. Ο Μίντσεφ αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Πέτκοφ, η κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε καθήκοντα πριν από μόλις έξι μήνες, δήλωσε πως αιτία της απομάκρυνσης του Μίντσεφ είναι «ένας νέος συνασπισμός που σχηματίζεται ανάμεσα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανθρώπους που έμειναν στο ITN».

Σύμφωνα με αναλυτές, η αποπομπή του Μίντσεφ ανέδειξε τις νέες ισορροπίες στο κοινοβούλιο και δείχνει ότι η κυβέρνηση του Πέτκοφ θα μπορούσε να πέσει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τη βαλκανική χώρα σε έναν νέο γύρο πολιτικής αναταραχής.

Ο Πέτκοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο έπειτα από παρατεταμένη πολιτική κρίση με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί ακόμη να βρει τους επτά βουλευτές που χρειάζεται προκειμένου να αποκαταστήσει την πλειοψηφία.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης θα οδηγούσε πιθανόν σε νέες εκλογές το φθινόπωρο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και αυξανόμενου πληθωρισμού, που έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης