Βολιβία, ΗΠΑ και Βραζιλία υπέγραψαν συμφωνία για την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κόκας

Φυτεία Κόκας

Η Βολιβία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ συνήψαν χθες μια συμφωνία τριμερούς συνεργασίας για τον έλεγχο και την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κόκας στο έδαφος της Βολιβίας.

Η συμφωνία, την οποία οι τρεις χώρες είχαν διαπραγματευτεί τον Απρίλιο του 2011, μονογράφηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών της Βολιβίας Βιλφρέδο Τσάβες, τον σύμβουλο της πρεσβείας της Βραζιλίας Μαρσέλ Μπιάτου και τον Αμερικανό επιτετραμμένο Τζον Κρίμερ - οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Λα Πας μετά την αποπομπή του στα τέλη του 2008 -, σύμφωνα με το επίσημο βολιβιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ABI.

Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί. Όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις, ένας Βολιβιανός υπουργός είχε δηλώσει πως η αμερικανική συνεισφορά θα ανερχόταν σε 250.000 δολάρια για τη χρήση δορυφόρων και συσκευών εντοπισμού και πλοήγησης.

Η συμφωνία καταδεικνύει τον μεγεθυνόμενο ρόλο της Βραζιλίας στις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη Βολιβία, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής καταλήγει στη Βραζιλία: πάνω από το 80% της κοκαΐνης που διακινείται σε Σάου Πάουλου και Ρίου ντε Τζανέιρο προέρχεται από την Βολιβία, σύμφωνα με την βραζιλιάνικη κυβέρνηση.

Στη Βολιβία υπολογίζεται ότι καλλιεργείται κόκα - το φυτό τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση για την παρασκευή κοκαΐνης-- σε εκτάσεις 31.000 εκταρίων, πολύ μεγαλύτερες από τα 12.000 εκτάρια για τα οποία έχουν εκδοθεί άδεια να καλλιεργείται για τις παραδοσιακές της χρήσεις.

Η συμφωνία καταδεικνύει παράλληλα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρ’ όλες τις αναταράξεις στις σχέσεις της με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες, συνεχίζει να εμπλέκεται στις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη Βολιβία μετά την αποπομπή των πρακτόρων της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, από τη χώρα των Άνδεων το 2008.

Ο Μοράλες είχε κατηγορήσει πράκτορες της υπηρεσίας ότι ενέχονταν σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης