Βενεζουέλα: Η αστυνομία επικήρυξε με ένα εκατ. δολάρια διαβόητο αρχηγό συμμορίας

Η Βενεζουέλα προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια ως αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του «Ελ Κονέχο» (Το Κουνέλι), ενός διαβόητου αρχηγού εγκληματικής συμμορίας που πρόσφατα συγκρούστηκε με τις αρχές επιβολής του νόμου με αυτόματα όπλα.

«Καταζητείται. Κάρλος Ενρίκε Γκόμες Ροντρίγκες ή ‘Ελ Κονέχο’. Αμοιβή: 1.000.000» δολάρια, γράφουν αφίσες που αναρτήθηκαν στο Twitter από τον διευθυντή της δικαστικής αστυνομίας Ντάγκλας Ρίκο.

Άλλα έξι μέλη της ομάδας καταζητούνται επίσης, χωρίς οι αρχές να προσφέρουν αμοιβή.

Σύμφωνα με την αφίσα, ο «Ελ Κονέχο», που καταζητείται εδώ και έναν και πλέον χρόνο, κατηγορείται για «τρομοκρατία, εκβιασμό, απαγωγή, ανθρωποκτονία και άλλα», μεταξύ των οποίων διακίνηση ναρκωτικών.

Το όνομά του εμφανίστηκε ξανά στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και της συμμορίας του στην Τεχερίας, μια πόλη στην βορειοκεντρική πολιτεία Αράγκουα, 80 χιλιόμετρα από το Καράκας (όπου σημειώθηκε κατολίσθηση τον Νοέμβριο που προκάλεσε δεκάδες θανάτους).

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η συμμορία φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικά τμήματα στην περιοχή. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα θωρακισμένο όχημα πέφτει πάνω σε ένα σπίτι, ενώ ακούγεται ο ήχος αυτόματων όπλων.

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων — που αναφέρεται σε αμερικανικό νόμισμα — είναι αστρονομικό στη Βενεζουέλα, μια χώρα σε κρίση όπου το τοπικό νόμισμα, το μπολίβαρ, χάνει συνεχώς την αξία του λόγω του χρόνιου πληθωρισμού.

Τον Ιούλιο του 2021, οι αρχές είχαν ήδη προσφέρει μεγάλα ποσά για να βρουν τα μέλη μιας συμμορίας η οποία λυμαινόταν τη συνοικία Κότα 905 του Καράκας. Η αστυνομία είχε εισβάλει στη συνοικία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι.

Είχε προταθεί αμοιβή 500.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον μεγάλο αρχηγό της συμμορίας, τον Κάρλος Λουίς Ρεβέρτε, αποκαλούμενο «Ελ Κόκι», ο οποίος σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Αράγκουα, σε μια περιοχή που ελεγχόταν από τον «Ελ Κονέχο».

Η Βενεζουέλα έχει μαζί με την Ονδούρα την υψηλότερη εγκληματικότητα στη Λατινική Αμερική, με σχεδόν 11.000 θύματα μεταξύ του 2021 και του 2022, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τη Βία (OVV), μια ΜΚΟ που συγκεντρώνει στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης