Α. Μέρκελ: Με το εμβόλιο της Moderna η δεύτερη δόση- Η πρώτη ήταν με AstraZeneca

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna στην δεύτερη δόση του εμβολιασμού της κατά του νέου κορωνοϊού. Στην πρώτη δόση της είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η ηλικίας 66 ετών απερχόμενη καγκελάριος εμβολιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η πρώτη της δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είχε χορηγηθεί τον Απρίλιο.

Όπως αναφέρει το BBC, oι ειδικοί πιστεύουν ότι η μικτή δόση εμβολίων κατά του Covid θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα, αλλά είναι πολύ νωρίς βγει κάποιο συμπέρασμα με βεβαιότητα. Ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο μείξης των εμβολίων λόγω έλλειψης προμηθειών και αποσκοπώντας στη βελτίωσης της προστασίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Γερμανία είναι η χώρα με την πλέον αντιφατική πολιτική όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Αρχικά περιόρισε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, επειδή δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε ηλικιωμένους.

Ανέστρεψε αυτή την απόφαση τον Απρίλιο, προσφέροντάς το σε όλους τους ενήλικες. Εβδομάδες αργότερα η Μέρκελ έλαβε την πρώτη δόση.

Τον Μάρτιο, η Γερμανία, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «πάγωσαν» τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca μετά την αναφορά αρκετών περιπτώσεων θρομβώσεων.

Λίγο αργότερα συνέχισε τους εμβολιασμούς προσφέροντάς το σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Έπειτα το απελευθέρωσε για όλους τους ενήλικες. Πιο πρόσφατα, συνέστησε στα άτομα κάτω των 60 ετών που είχαν ήδη λάβει μια πρώτη δόση να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο  στη δεύτερή τους δόση για λόγους ασφαλείας , ως προφύλαξη.

Η Μέρκελ δεν ταιριάζει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά, παρόλα αυτά, της χορηγήθηκε το εμβόλιο της Moderna  αντί για AstraZeneca στη δεύτερη δόση της.

Μετά από μια αργή έναρξη, οι εμβολιασμοί στη Γερμανία επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η πρώτη δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί σε πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης