Αφγανιστάν: Πάνω από 16 νεκροί σε 4 επιθέσεις - Την ευθύνη για τις τρεις ανέλαβε το ΙΚ

Τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων τριών εναντίον μικρών λεωφορείων στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), και άλλη μία εναντίον τεμένους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με τις αρχές.

Στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγάλη πόλη του αφγανικού βορρά, «είχαν τοποθετηθεί βόμβες σε τρία μίνι λεωφορεία σε διαφορετικές συνοικίες της πόλης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπαλχ, ο Ασίφ Ουαζίρι.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δεκαπέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και τις υπηρεσίας υγείας.

«Στρατιώτες του χαλιφάτου πυροδότησαν δύο βόμβες τοποθετημένες σε δύο λεωφορεία (...) και κατόπιν μια τρίτη, τοποθετημένη σε τρίτο λεωφορείο», ανέφερε το ΙΚ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον Νατζιμπουλά Ταουάνα, αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας της Μπαλχ, στους δέκα νεκρούς συγκαταλέγονται τρεις γυναίκες.

Στην Καμπούλ, βομβιστική επίθεση σε τέμενος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 18, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πρωτεύουσας, τον Χαλίντ Ζαντράν.

Ο αριθμός των επιθέσεων στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, όμως σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων, στις οποίες έχουν βρει τον θάνατο δεκάδες άνθρωποι, πλήττει τη χώρα από τα τέλη του Απριλίου, του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

Χθες βράδυ στην Καμπούλ, αυτόπτες μάρτυρες είδαν πολλά ασθενοφόρα να κινούνται με ταχύτητα προς τον τόπο της έκρηξης, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού του τεμένους.

Για ορισμένες από τις πιο φονικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα στα τέλη Απριλίου είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη το ΙΚ, που βάζει στο στόχαστρο ειδικά τη σιιτική μειονότητα των Χαζάρων. Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς.

Την 28η Απριλίου, και πάλι στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ με στόχο δύο μικρά λεωφορεία που μετέφεραν σιίτες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι.

Την 21η Απριλίου, σιιτικό τζαμί στην ίδια πόλη έγινε επίσης στόχος βομβιστικής επίθεσης. Απολογισμός: 12 νεκροί και 58 τραυματίες. Και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Την επομένη τουλάχιστον 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, βρήκαν τον θάνατο στην Κουντούζ (βορειοανατολικά) σε ακόμη μια βομβιστική επίθεση εναντίον αυτή τη φορά σουνιτικού τεμένους, στο οποίο όμως προσεύχονταν σούφι, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Ενώ στην Καμπούλ, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την 29η Απριλίου σε έκρηξη σε σουνιτικό τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να υποβαθμίσουν την απειλή που εγείρει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο τοπικός βραχίονας του ΙΚ. Διεξάγουν ανελέητο πόλεμο εναντίον της οργάνωσης αυτής εδώ και χρόνια.

Πολλαπλασίασαν τις εφόδους, ειδικά στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, και συνέλαβαν εκατοντάδες άνδρες που φέρονται να ανήκουν στις τάξεις του.

Διαβεβαιώνουν εδώ και μήνες ότι έχουν «νικήσει» το ΙΚΧ, όμως αναλυτές θεωρούν ότι η εξτρεμιστική οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση από τη σκοπιά της ασφάλειας για το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης