Αφγανιστάν: Ο πρώην πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την φυγή του

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι ζήτησε συγγνώμη από το λαό της χώρας για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Καμπούλ και να καταφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Το να φύγω από την Καμπούλ ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου», είπε, προσθέτοντας ότι λυπάται που «δεν θα μπορούσε να καταλήξει διαφορετικά».

Ο Γκάνι εγκατέλειψε βιαστικά το Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα στις 15 Αυγούστου.

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει τους ανθρώπους του, αλλά «ήταν ο μόνος τρόπος».

Σε δήλωσή του που κοινοποιήθηκε στο Twitter την Τετάρτη, ο Γκάνι υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει από τη χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η εκτεταμένη βία.

«Έφυγα μετά από παρότρυνση της ασφάλειας του παλατιού, η οποία προειδοποίησε ότι μένοντας υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν οι ίδιες μάχη στους δρόμους που σημειώθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990», έγραψε, προσθέτοντας ότι ό,τι έκανε το έκανε για να «σώσει την Καμπούλ και τα έξι εκατομμύρια πολίτες της».

Όπως είπε, αφιέρωσε 20 χρόνια για να βοηθήσει το Αφγανιστάν να γίνει «δημοκρατικό, ευημερούμενο και κυρίαρχο κράτος».

Για άλλη μία φορά αρνήθηκε τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς ότι είχε ταξιδέψει στα ΗΑΕ με περίπου 169 εκατομμύρια δολάρια. Όπως είπε, δεν του επιτρέπεται καν να βγάλει τα σανδάλια του και να φορέσει τα παπούτσια του.

Ο 72χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική από άλλους Αφγανούς πολιτικούς για την αποχώρησή του από τη χώρα, είπε ότι θα ασχοληθεί με τα «γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρησή μου» στο εγγύς μέλλον.

Σε ζωντανή ομιλία του στο Facebook στις 18 Αυγούστου, ο Γκανι είχε πει ότι «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από την ομάδα ασφαλείας του επειδή «υπήρχε μια πραγματική πιθανότητα να συλληφθώ και να σκοτωθώ».

Αποκάλυψε επίσης ότι όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, «άρχισαν να με ψάχνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης