Αφγανιστάν: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη εκεχειρία που κήρυξαν οι Ταλιμπάν και οι αφγανικές δυνάμεις

Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η τριήμερη εκεχειρία που κήρυξαν οι Ταλιμπάν και οι αφγανικές δυνάμεις, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις σε όλο το Αφγανιστάν.

Η εκεχειρία αυτή, την οποία πρότειναν οι αντάρτες και δέχθηκε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, κηρύχθηκε με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν να αποσύρονται τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα από τη χώρα, παρατηρείται στο Αφγανιστάν αύξηση της βίας.

Η εκεχειρία, η τέταρτη στη διάρκεια σχεδόν 20 ετών συγκρούσεων, αναμένεται να προσφέρει μια ανάπαυλα στις οικογένειες των Αφγανών για να γιορτάσουν την Έιντ.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν σκοτωθεί ή αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων, ενώ οι Ταλιμπάν σημειώνουν συνεχώς νίκες, καταλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι αντάρτες και η αφγανική κυβέρνηση ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο όμως αυτές έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Στο παρελθόν οι εκεχειρίες με την ευκαιρία του Έιντ γίνονταν σεβαστές σε γενικές γραμμές, καθώς αποτελούν ευκαιρία για τους επικεφαλής των Ταλιμπάν να αποδεικνύουν ότι ελέγχουν τις διάφορες ομάδες των ανταρτών που δρουν στο Αφγανιστάν.

“Ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Ακουντζάντα) θέλει να αποδείξει ότι είναι ο κύριος του πολέμου και της ειρήνης”, σχολίασε ο Αφγανός πολιτικός αναλυτής Φαουάντ Κοχάι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης