Αυστρία: Νέος καγκελάριος ορκίζεται ο Αλεξαντρ Σάλενμπεργκ

Νέος καγκελάριος της Αυστρίας ορκίζεται στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Σάλενμπεργκ , τερματίζοντας την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την μετάβαση του 52χρονου Σάλενμπεργκ στην καγκελαρία στήριξαν και οι Πράσινοι με τους οποίους συγκυβερνά το Λαϊκό Κόμμα.

Νέος υπουργός Εξωτερικών .στη θέση του Σάλενμπεργκ ,τοποθετείται ο Μίκαελ Λίνχαρτ, μέχρι χθες πρεσβευτής της Αυστρίας στο Παρίσι.

Η Αυστρία συγκλονίστηκε τις τελευταίες ημέρες από τις αποκαλύψεις εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς ,που κατηγορείται από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς για απιστία και δωροδοκία.

Αν και ο Κούρτς υπέβαλε την παραίτησή του από την καγκελαρία το βράδυ του Σαββάτου, η αντιπολίτευση επιμένει να συζητηθεί αύριο στη βουλή πρόταση μομφής ενάντια στον «τιρκουάζ» κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Πέσχορν, επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλίμελ ανέθεσε στο τμήμα εσωτερικού ελέγχου να εξετάσει τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας κατά του Κουρτς και στενών συνεργατών του για την χρησιμοποίηση κρατικών κονδυλίων προκειμένου να διαφημιστεί σε μέσα ενημέρωσης ο τέως καγκελάριος ,το 2016-17.

«Αν οι καταγγελίες αποδειχτούν αληθινές, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πέσχορν στη δημόσια τηλεόραση ORF.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αν η υπόθεση πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, η εισαγγελία θα μετάσχει ενεργά.

Ηδη ,η αντιπολίτευση συζητά τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών εναντίον του Κουρτς και στενών του συνεργατών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης