Αρνητικό ρεκόρ των παγετώνων της Ανταρκτικής

Οι παγετώνες που περιβάλλουν την Ανταρκτική μειώθηκαν φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ δεκαετιών. «Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν τόσο ακραία κατάσταση, ακόμη και εγώ που παρακολουθώ την Ανταρκτική χρόνια, η εικόνα που αντίκρισα φέτος πραγματικά με σόκαρε», δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, Κάρλος Μόφατ, που προσφάτως επέστρεψε από ερευνητικό ταξίδι στον Νότιο Ωκεανό.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο λιώσιμο των πάγων είναι εμφανής από τις ετήσιες καταγραφές του όγκου, οι οποίες ξεκίνησαν το 1979. Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής ποικίλλει εντυπωσιακά από χρονιά σε χρονιά, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο λιώσιμό του, η σταθερή μείωση του όγκου του που παρατηρείται εδώ και έξι χρόνια, έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αρχίσει να επιδρά στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες, ήδη από το 2014, είχαν κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τον γιγαντιαίο παγετώνα της Δυτικής Ανταρκτικής, πλάτους 120 χιλιομέτρων, λέγοντας πως είναι «καταδικασμένος να εξαφανιστεί», καθώς από τότε –μία δεκαετία πίσω– η παγκόσμια υπερθέρμανση ήταν ήδη ορατή και οι πιθανότητες να αναστραφεί εξαιρετικά περιορισμένες.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν επίσης δραματικές αλλαγές στον παγετώνα της ηπείρου. Το βελγικό ερευνητικό σκάφος «Belgica» είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε τεράστιους πάγους για περισσότερο από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του «καλοκαιριού της Ανταρκτικής» πριν από 125 χρόνια.

Στην ίδια ακριβώς περιοχή το σκάφος «Polarstern» πλέει φέτος σε καθαρά νερά. Ο καθηγητής Κάρστεν Γκολ, ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό σκάφος «Polarstern» και επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ανταρκτική το 1994, δήλωσε:

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τόσο λίγο πάγο εδώ, ολόκληρη η παγωμένη υφαλοκρηπίδα, μια περιοχή στο μέγεθος της Γερμανίας, είναι τώρα εντελώς λιωμένη. Είναι ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα έχει συντελεστεί αυτή η αλλαγή».

Σύμφωνα με μελέτες, το πλήρες λιώσιμο του Δυτικού Παγετώνα θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας σε όλον τον πλανήτη κατά τουλάχιστον τέσσερα μέτρα.

Η Ανταρκτική, η οποία είναι η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη, δεν ανήκει σε κανένα κράτος και κατοικείται από ελάχιστους εποχικούς ερευνητές. Το 98% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από πάγο με μέσο πάχος 1,9 χιλιόμετρα. Το λιώσιμο ακόμη και ενός μικρού ποσοστού των πάγων της, θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης